Au ieșit în stradă și au ars facturile, copleșiți de prețurile la energie. Se va întâmpla și în România? Psihologul Leca: Există un revers al medaliei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Proteste violente în Pakistan. Compleșiți de prețurile mari la energie, oamenii au ars facturile. Se va întâmpla și în România? Radu Leca: Există un revers al medaliei / Foto: Youtube Times of India
Proteste violente în Pakistan. Compleșiți de prețurile mari la energie, oamenii au ars facturile. Se va întâmpla și în România? Radu Leca: Există un revers al medaliei / Foto: Youtube Times of India
Proteste violente au avut loc în Pakistan, împotriva facturilor uriașe la energie.

Criza prețurilor uriașe la electricitate se resimte și în Pakistan, acolo unde mulțimea este foarte furioasă. Mai mulți oameni au atacat sediul unui furnizor privat de energie. Aceștia au dat buzna în sediu, au spart ușile, au distrus birourile, apoi au ars facturile nesimțite pe care spun ei că nu le vor plăti. În acest context, psihologul Radu Leca a fost întrebat la Realitatea Plus dacă și în România oamenii ar putea să reacționeze la fel de violent împotriva facturilor uriașe la energie.

"Avem de a face cu o revoltă, o revoltă împotriva prețului mare la energie, o revoltă care a fost 100% și cu conținut civic. Vă așteptați cumva să existe ceva similar și la noi? Nu, niciodată. Stați liniștiți, nu o să se întâmple în România. Noi suntem puțin poate mai introvertiți și ne vom dori întotdeauna să dialogăm. În cazul acestor domni pe care i-ați prezentat, cu siguranță avem de a face cu alte tipuri de manifestări psiho-emoționale, dar țin să le reamintesc celor care au crescut în mod exponențial și, din punctul meu de vedere, al unui utilizator de energie, fals, prețul, că întotdeauna există un revers al medaliei", a declarat Radu Leca.

Panică printre românii care nu și-au primit facturile la curent de trei luni. Explicația halucinantă a furnizorilor

Criză fără precedent în domeniul energetic: o panică generală a cuprins mai mulți români care nu și-au mai primit facturile la energie în ultimele trei luni de zile.

Explicația furnizorilor a fost aceea că există o eroare foarte mare la modul în care se calculează compensarea și plafonarea prețului la energie. Potrivit România TV, furnizorii de energie au declarat că nu știu cum să calculeze aceste compensări, nu știu la ce preț să îi taxeze pe oamenii consumatori, însă este vorba doar de consumatorii casnici care au consumat peste 300 de kilowați pe oră lunar. 

Potrivit celor de la ANRE, la 1 septembrie se va lua o decizie extrem de importantă legată de acest calcul pentru a facilita furnizorilor acest proces complex și să poată emite facturile. Însă acest lucru nu îi liniștește deloc pe oameni care se gândesc că vor avea de plătit sume enorme doar într-o singură factură. Vezi mai mult AICI.

Austria cere UE decuplarea preţului energiei electrice de cel al gazelor naturale, după România și Grecia

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a cerut Uniunii Europene să ia măsuri prin care preţul energiei electrice să fie decuplat de cel al gazelor naturale, transmite RADOR. În opinia sa, astfel de măsuri pot fi luate doar la nivel comunitar, nu naţional, relatează France Presse.

"Preţul electricităţii trebuie să scadă", a afirmat şeful executivului de la Viena.

În plus, acesta a mai susținut că preşedintele rus, Vladimir Putin, nu trebuie lăsat să decidă în locul europenilor. Austria nu este prima ţară din Uniune care cere acest lucru, în condiţiile în care războiul din Ucraina a dus la creşterea facturilor la curent în întreaga Europă. Solicitări similare au venit luna trecută şi din partea României sau a Greciei. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel