Data publicării:
Proteste de amploare în Cuba. Guvernul a anunţat primele măsuri de relaxare a unor restricţii / Video
Guvernul cubanez a anunţat o primă măsură de calmare a populaţiei, la trei zile după manifestaţii istorice, autorizându-i temporar pe cetăţeni să aducă alimente, medicamente şi produse de igienă fără a plăti taxe şi fără limită de valoare, relatează joi AFP.
Guvernul a decis să autorizeze în mod excepţional şi temporar transportarea de către pasageri, în bagaje, de produse alimentare, de igienă şi medicamente, fără limită de valoare şi fără taxe vamale, a declarat premierul Manuel Marrero în cursul unei intervenţii la televiziune cu preşedintele Miguel Diaz-Canel şi mai mulţi miniştri. 'Aceasta este o măsură pe care o luăm până la 31 decembrie', a precizat el.
Facilitarea intrării pe insulă a unor produse de primă necesitate a fost una dintre cererile populaţiei cubaneze, care se confruntă cu grave penurii. Într-o scrisoare deschisă publicată recent, un grup de profesori universitari a cerut o astfel de măsură.
Ministrul Economiei, Alejandro Gil, a anunţat încetarea limitei impuse salariilor din întreprinderile de stat, unde există o scară salarială strictă. Cuba a fost afectată duminică de manifestaţii fără precedent care au izbucnit în aproximativ 40 de oraşe şi sate, protestatarii strigând 'Ne este foame', 'Libertate' şi 'Jos dictatura'.
Manifestaţiile, dintre care unele au continuat luni, s-au soldat cu un mort, peste 100 de deţinuţi şi răniţi şi au provocat îngrijorarea comunităţii internaţionale.
Amintim că autorităţile cubaneze au negat marţi orice 'explozie socială' în Cuba după manifestaţii fără precedent împotriva guvernului, care s-au soldat cu un deces şi aproximativ 100 de arestări, comentează AFP.
'La 11 iulie, nu a fost nicio explozie socială în Cuba, nu a existat niciuna datorită voinţei poporului nostru şi a sprijinului poporului nostru pentru revoluţie şi guvernul său', a declarat ministrul de externe, Bruno Rodriguez, într-o conferinţă de presă. Acestea au fost 'tulburări la o scară foarte limitată', a adăugat el, subliniind că 'ţara este în condiţii complet normale'.
La fel ca preşedintele Miguel Diaz-Canel înaintea sa, Bruno Rodriguez a acuzat Washingtonul că, prin politica sa de sancţiuni şi o campanie pe internet, se află la originea unor manifestaţii fără precedent care au izbucnit duminică pe insula socialistă în aproximativ 40 de localităţi, populaţia strigând 'Ne este foame', 'Libertate' şi 'Jos dictatura'.
Marţi, circa 130 de persoane erau închise sau raportate ca dispărute, potrivit unei liste de nume postate pe Twitter de mişcarea contestatară San Isidro. Printre cei reţinuţi se numără José Daniel Ferrer, Manuel Cuesta Morua şi Berta Soler, trei dintre principalii disidenţi ai ţării, precum şi Camila Acosta, o cubaneză de 28 de ani, potrivit cotidianului ABC din Spania, cu care ea colabora de şase luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News