Proteste MASIVE în Asia. CEAIUL, simbolul tinerilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Mii de protestatari, din Hong Kong, Taiwan și Thailanda, și-au unit forțele pentru a protesta împotriva regiumurilor autoritare.

Mii de tineri protestatari, îmbrăcați în negru și purtând pălării, au protestat pe străzi în mai multe localități anunțate în ultimul moment pe rețelele de socializare. Protestatarii s-au pregătit pentru confruntarea cu forțele de ordine, lanțurile umane asigurând aprovizionarea, inclusiv cu măști de protecție și apă.

În Hong Kong, tacticile adoptate au ajutat mișcarea să supraviețuiască atât condamnării la închisoare a liderilor, cât și încercărilor directe ale primului ministru Prayuth Chan-ocha de a interzice demonstrațiile. Hong Kong nu a oferit curaj doar tinerilor din Bangkok, capitala Thailandei. În ultimele luni s-a dezvoltat o solidaritate neașteptată între tineri protestatari și activiști din Thailanda, Taiwan și Hong Kong, la început online, dar acum și pe străzi.

Ceaiul, simbolul tinerilor

Simbolul coaliției informale din Asia de Est este haios, o băutură simplă savurată în toate cele trei locuri, ceea ce îi determină pe protestatari să susțină improbabilul lor sprijin transfrontalier „Milk Tea Alliance”.  Ceaiul cu lapte se bea diferit în fiecare loc, la fel cum luptele de stradă variază. Rece cu bule de tapioca în Taiwan, fierbinte și puternic în Hong Kong, înghețat și îndulcit cu lapte condensat în Thailanda. Dar ingredientele de bază sunt aceleași, la fel ca și scopul protestatarilor, democrația.

Când trebuie să mergi împotriva unei puteri mari, trebuie să fii creativ”, a spus Netiwit Chotiphatphaisal, un student activist proeminent din Bangkok. „Numele este foarte drăguț - este atrăgător, iar oamenii nu sunt agresivi”, potrivit TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel