Proteste la Chișinău. Poliția a deblocat bulevardul principal din Capitală care era ocupat de corturile protestatarilor Partidului Șor - Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Proteste la Chișinău. Poliția a deblocat bulevardul principal din Capitală care era ocupat de corturile protestatarilor Partidului Șor
Proteste la Chișinău. Poliția a deblocat bulevardul principal din Capitală care era ocupat de corturile protestatarilor Partidului Șor
Poliția a intervenit duminică în Chișinău pentru a elibera bulevardul principal din capitala Moldovei, Ștefan cel Mare. Forțele de ordinde au ridicat corturile manifestanților Partidului Șor.

Conform TV8.md. (video), duminică seară, zeci de corturi au fost luate pe sus cu tot cu lucrurile protestatarilor de către poliție, dar și mai multe pancarte. 16 octombrie este a cincea duminică de proteste antiguvernamentale organizate de Partidul Șor. 

Republica Moldova a interzs protestele cu o durată mai mare de 4 ore

Amintim faptul că Republica Moldova a interzs protestele cu o durată mai mare de 4 ore. Comisia pentru Situaţii Excepţionale din Republica Moldova a interzis protestele care implică blocarea drumurilor publice în zilele lucrătoare şi le-a limitat la cel mult patru ore în zilele nelucrătoare, după aproape o lună de manifestaţii antiguvernamentale organizate de opoziţie în faţa parlamentului de la Chişinău.

Desfăşurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulaţie, a arterelor de transport sau a căilor de acces şi evacuare către instituţiile publice vor fi interzise în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfăşurate pe o perioadă de cel mult patru ore, a stabilit respectiva comisie, citată de Radio Chişinău.

Guvernul încearcă să stopeze protestele opoziţiei care au loc din 18 septembrie în faţa legislativului, nemulțumiți de Maia Sandu. Prin această măsură, guvernul încearcă să stopeze protestele opoziţiei care au loc din 18 septembrie în faţa legislativului şi la care participă mii de cetăţeni nemulţumiţi de executivul preşedintei proeuropene Maia Sandu.

Comisia pentru Situaţii Excepţionale a motivat că a luat această decizie în vederea asigurării ordinii publice, a accesului la libera circulaţie pe drumurile ţării, precum şi în scopul asigurării unei reacţii prompte la situaţiile ce necesită intervenţii de urgenţă. Vezi articolul aici!

Citește și - Proteste la Chișinău. Chirieac: Rusia încearcă să-și agite cozile de topor ca să o dea jos pe Maia Sandu. Dacă nu e sprijinită, Putin s-ar putea să reușească

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre tensiunile de la Chișinău.

În ultimele săptămâni, orașul Chișinău a fost asaltat de mii de protestatari aduși din toată țara de Partidul Șor pentru a manifesta împotriva președintelui Maia Sandu și guvernului pro-european al Republicii Moldova. 

Invitat telefonic la Realitatea Plus, Bogdan Chirieac, analist politic, a explicat modul în care Federația Rusă încearcă să readucă Republica Moldova în sfera sa de influență:

„Republica Moldova are o situație economică instabilă și negativă. Fără sprijin occidental și fără sprijin expres din partea României, această țară nu poate exista. Oricum sunt mari probleme, iar România a rămas că poate să-i dea 5 milioane de metri cub de gaz pe zi, pentru că Gazprom i-a tăiat livrările.

Pe acest fond real de nemulțumire, situație economică grea și așa mai departe, Rusia încearcă să-și agite cozile de topor de la Chișinău ca să o dea jos pe Maia Sandu și văd că, dacă nu primește sprijin, s-ar putea să reușească.

Căderea Republicii Moldova înapoi în plasa Moscovei ar fi un succes pentru Vladimir Putin. Insuccesul și dezastrul din Ucraina suferite de Rusia, plus Republica Moldova adusă înapoi la buzunarul lui Putin, ar putea fi o soluție. Lucrurile acestea trebuie privite cu marea atenție, fiindcă ceea ce se întâmplă acolo este un război hibrid. Este o tentativă de lovitură de stat, dar fără tanc și tun, cum știe Putin să facă“, a spus, la Realitatea Plus, analistul politic Bogdan Chirieac. Vezi articolul aici!

Citește și - Protestele de la Chișinău, comparate cu cele împotriva lui Iliescu. Joc de noroc! Există totuși o singură certitudine

Jurnalistul Val Vâlcu a comparat protestele de la Chișinău cu cele de la București de la începutul anilor ’90.

Jurnalistul Val Vâlcu a comparat protestele de la Chișinău cu cele din România anilor ’90. Acesta a fost invitat la Antena 3, unde a făcut câteva precizări:

„În 1990, când regimul de la București era într-o situație incertă, când nu avusese alegeri, când existau protestele de la Piața Universității și a fost blocat bulevardul, atunci ne-am pus problema: Domn’le, a fost bine că nu au intervenit? Iată că a fost bine, că au lăsat protestatarii. Dimpotrivă, când s-a intervenit în forță a fost o mișcare criticată de Occident și a urmărit regimul Iliescu până în anul 1996.

Nu putem spune dacă acei protestatari sunt sau nu plătiți de Șor, dacă sunt reprezentativi pentru populația Chișinăului, iar singura certitudine e că beneficiarul acestei agitații este Rusia. În rest, joc de noroc! Dacă intră în forță și îi sperie, fiind o mână de oameni, se liniștesc, dacă sunt reprezentativi pentru populația Chișinăului, nu e indicat să intri în forță“, a spus, la Antena 3, jurnalistul Val Vâlcu. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel