Proteste în Ungaria împotriva corupției Guvernului Viktor Orban
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Mii de unguri au ieșit, duminică  după-amiaza atât în centrul Budapestei, cât şi în ţară, denunţând "corupţia de la nivelul Guvernului" condus de Vikor Orban.

Demonstraţia a început la Palatul Eiffel, lângă Gara Nyugati şi a fost organizată de către organizaţii ale societăţii civile, susţinute de partide de opoziţie.

Printre cei care au luat cuvântul s-a aflat şi avocatul Tamas Lattmann, iniţiatorul unui proiect de referendum cu 19 întrebări privind "demontarea Guvernului". El a salutat drept cea mai importantă realizare din ultima lună aprobarea de către Comisia Electorală naţională a organizării unui referendum privind declararea averilor nu doar de către politicieni, ci şi de membrii familiilor acestora, în anumite condiţii. Lattmann a anunţat că s-a adresat Kuriei (Curtea Supremă) cu privire la problemele pe care Comisia le-a respins.

Citește și: Jobbik, alegeri parțiale Ungaria: ascensiune meteorică a extremiștilor, o amenințare și pentru regimul Orban

Steaguri şi însemne ale mai multor partide de opoziţie şi organizatori - Egyutt (Împreună), DK MoMa şi Solidaritatea - au fost purtate de către participanţii la demonstraţie.

Demonstraţii antiguvernamentale au avut loc, de asemenea, în mai multe oraşe din Ungaria, între care Miskolc, Gyor, Pecs, Debrecen, Bekescsaba, Tatabanya, Szekesfehervar, Szekszard, Kecskemet, Nyiregyhaza, Szombathely, Szolnok, Eger, Szeged şi Kaposvar.

Vicepreşedintele socialist Zoltan Gogos a declarat, la Szolnok (centru), că este necesar ca fiecare persoană publică să fie investigată în legătură cu creşterea averii personale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel