Proteste în Iran. Femeile dau foc hijaburilor. Șapte persoane și-au pierdut viața, printre care și o femeie (Imagini în articol)
Autor: Andreea Ditcov | Publicat pe: 21 sep 2022, 18:15
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Adam Sabljaković)
Sursă foto: Pexels (Adam Sabljaković)
Femeile din Iran, revoltate de moartea tinerei Mahsa Amini, și-au scos hijaburile cărora le-au dat foc în semn de protest. 

Femeile au fost în fruntea escaladării protestelor din Iran, declanșate de moartea unei tinere aflate în custodia poliției pentru încălcarea legilor morale privind hijabul. Mulțimile au aplaudat când femeile și-au ars hijaburile pe un foc de tabără în Sari, marți, fiind a cincea zi consecutivă de proteste și revolte în Iran. Activiștii au spus că o femeie se numără printre cei trei protestatari împușcați de forțele de securitate din Urmia, Piranshahr și Kermanshah, scrie BBC.

Autoritățile au acuzat protestatarii că au ucis doi civili în Kermanshah, precum și un asistent de poliție în Shiraz. Se raportează acum că cel puțin șapte persoane au fost ucise de când au izbucnit protestele împotriva legilor hijabului și a poliției morale după moartea lui Mahsa Amini.

Femeia kurdă de 22 de ani, din orașul Saqez, a murit vineri în spital, după ce a stat trei zile în comă. Ea se afla cu fratele ei la Teheran când a fost arestată de poliția morală, care a acuzat-o că a încălcat legea care impune femeilor să-și acopere părul cu un hijab sau basma, iar brațele și picioarele cu haine largi. Ea a intrat în comă la scurt timp după ce a leșinat într-un centru de detenție.

Au existat rapoarte care afirmă că poliția ar fi lovit-o pe Amini în zona capului cu o bâtă, iar aceasta s-ar lovit apoi cu capul de unul dintre vehiculele lor, a declarat Înaltul Comisar interimar al ONU pentru drepturile omului, Nada al-Nashif.

Un consilier al liderului suprem din Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a făcut luni o vizită la familia Amini și le-a spus că „toate instituțiile vor lua măsuri pentru a apăra drepturile care le-au fost încălcate”, a informat presa de stat. Deputatul senior Jalal Rashidi Koochi a criticat public poliția de moralitate, declarând că bruscarea femeii a fost o „greșeală”, deoarece a produs doar „pierderi și daune” Iranului.

Ce spune legea iraniană despre vestimentația femeilor

În urma revoluției islamice din 1979, autoritățile din Iran au impus un cod vestimentar obligatoriu prin care toate femeile trebuie să poarte batic și îmbrăcăminte largă care să le acopere cât mai mult trupul atunci când se află în public.

Poliția morală, cunoscută oficial ca „Gasht-e Ershad” (Patrula de îndrumare), are sarcina, printre altele, să se asigure că femeile se conformează cu ideea autorităților despre îmbrăcămintea „corespunzătoare”. Ofițerii au puterea de a opri femeile și de a evalua dacă arată prea mult păr, dacă pantalonii și paltoanele lor sunt prea scurte sau prea lungi; sau poartă prea mult machiaj. Pedepsele pentru încălcarea regulilor includ amendă, închisoare sau biciuire.

În 2014, femeile iraniene au început să distribuie fotografii și videoclipuri cu ele încălcând public legile hijabului, ca parte a unei campanii de protest online numită „My Stealthy Freedom”. De atunci, au apărut și alte mișcări, inclusiv „Miercurea albă” și „Strada fetelor revoluției”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?