Data publicării:

Proteste în Germania. Peste 10 mii de persoane au acuzat guvernul de ”război economic” împotriva Rusiei

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto YouTube Zabby
Sursa Foto YouTube Zabby

Partidul de extremă dreapta AfD a cerut ”securitate energetică și protecție împotriva inflației” la un protest la Berlin. Co-liderul partidului, Tino Chrupalla, a acuzat guvernul că a purtat ”război economic” împotriva Rusiei.

Susținătorii partidului de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) s-au adunat sâmbătă în fața clădirii Reichstag din Berlin pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor în Germania.  Co-liderul partidului a acuzat guvernul că a purtat război propriului popor, sancționând Rusia pentru invazia sa în Ucraina, scrie publicația DW.

Protestul vine pe măsură ce costurile cu gazele naturale și electricitatea cresc în Germania, în mare parte pentru că Rusia a redus sau întrerupt semnificativ livrările de gaze către Uniunea Europeană, pe fondul tensiunilor dintre Occident și Moscova.

După mitingul din fața clădirii Parlamentului german, manifestanții au început un marș de protest prin oraș. Contrademonstrații au avut loc în mai multe locații de pe traseul său, organizate de grupuri care se opun poziției anti-imigrație a AfD și ideologiei de extremă dreaptă. 

Organizatorii contraprotestelor spun că AfD instrumentalizează creșterea prețurilor la alimente și energie pentru a-și promova politicile.

Participanții la mitingul AfD, care includea motto-ul ”Țara noastră în primul rând”, au fost văzuți fluturând nu numai steaguri germane, ci și steaguri rusești și steagul imperial Reichskrieg, adesea folosit ca simbol de extremă dreapta.

Potrivit estimărilor poliției, aproximativ 10.000 de persoane au participat la demonstrația AfD, în timp ce contrademonstranții erau 1.500.

Ce a spus AfD?

Într-un discurs, co-liderul AfD, Tino Chrupalla, a cerut ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, acuzându-l pe ministrul Economiei, Robert Habeck, că a declarat ”război economic” Moscovei, dar că a purtat război împotriva populației germane.

Chrupalla a avut, de asemenea, cuvinte dure pentru Partidul Verde al lui Habeck, unul dintre cele trei partide care formează coaliția de guvernământ a Germaniei.

”Nu avem nevoie de un plafon la prețurile gazelor; trebuie să punem un plafon pentru Verzi”, a spus el, referindu-se la o decizie recentă a guvernului de a stabili o limită a prețurilor la energie pentru a proteja consumatorii și întreprinderile.

Chrupalla a susținut că „prețul gazului va deveni din nou normal când vom cumpăra gaz ieftin din Rusia”, spunând că achiziția de gaze din Statele Unite și Emiratele Arabe Unite, așa cum intenționează să facă Germania, este suspectă din punct de vedere moral.

El a acuzat, de asemenea, guvernul că ignoră nevoile cetățenilor cu politicile sale. „În special, Verzii vor ca țara noastră să fie săracă și slabă”, a spus el.

Youtube video image

Citește și:

Proteste în Ungaria cu peste zece mii de oameni în stradă. Orban taie fondurile pentru școli și concediază profesorii

Cel puțin 10.000 de oameni au ieșit miercuri pe străzile Budapestei pentru a protesta împotriva concedierii unor profesori din școlile publice de către autoritățile maghiare.

În țară, dreptul la grevă a fost sever limitat printr-o lege care a intrat în vigoare după ce mai mulți profesori și studenți au organizat manifestații și sit-in-uri în ianuarie anul trecut împotriva reducerilor în educație decise de guvernul lui Viktor Orban, scrie publicația Europa Today.

Legea a fost justificată în lumina urgenței Covid și a vizat tocmai școlile. Răspunsul profesorilor a fost o acțiune de nesupunere civilă, sute de profesori făcând grevă pe rând timp de două ore.  În urma acestor proteste, unii profesori din capitală au fost concediați pe loc. De aici, o nouă mobilizare, care a scos în stradă mii de oameni, printre care mulți studenți. Este cea mai mare demonstrație antiguvernamentală de la începutul noului mandat al liderului ungar.

Executivul de la Budapesta a reacționat susținând că reducerile de fonduri pentru educație este cauzată de decizia Comisiei Europene de a suspenda plățile resurselor PNRR planificate pentru Ungaria în urma încălcărilor statului de drept.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel