Reformă pensii: Proteste de amploare în Franța. Se vorbește despre blocajul țării
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Amine M'siouri)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Amine M'siouri)
Ample proteste ar urma să aibă loc, joi, în Franţa, împotriva proiectului de reformă a pensiilor.

Amplele proteste prevăzute să aibă loc joi în Franţa împotriva proiectului de reformă a pensiilor trebuie să rămână paşnice, a atenţionat luni liderul celui mai mare sindicat, CFDGT, în perspectiva grevelor şi manifestaţiilor programate şi care ar putea perturba activităţile din ţară, relatează Reuters.

Toate sindicatele franceze au anunţat pentru joi o zi de grevă, într-un rar gest de unitate, notează Reuters. Urmează să ia parte la acţiune lucrători din sectoare cheie ca energia, transporturile publice, traficul aerian şi instituţii de învăţământ.

"Trebuie să iasă în stradă cât mai mulţi oameni"

Întrebat de Franceinfo câţi francezi este de aşteptat să participe la proteste, secretarul general al CFDT (Confederaţia Democrată a Muncii), Laurent Berger, a răspuns că nu doreşte să anunţe o cifră în prealabil, dar "trebuie să iasă în stradă cât mai mulţi oameni şi în mod paşnic", potrivit Agerpres.

Acesta a reiterat că sindicatul său nu va sprijini niciodată creşterea vârstei de pensionare, amintind în schimb că, spre deosebire de poziţia dură a CGT (Confederaţia Generală a Muncii), CFDT nu a cerut blocarea de sectoare sensibile cum sunt rafinăriile sau prelungirea grevelor după ziua de joi.

"Va fi o zi de mobilizare pe 19, iar seara va avea loc o şedinţă intersindicală pentru a examina cum să se meargă mai departe", a menţionat Berger.

"Sper că acest lucru nu va duce la un blocaj al ţării"

Ministrul francez al muncii, Olivier Dussopt, a admis în ce-l priveşte că se aşteaptă ca la acţiune să ia parte un număr mare de oameni.

"Este dreptul lor. Sper că acest lucru nu va duce la un blocaj al ţării, pentru că mulţi oameni vor să continue lucrul", a afirmat duminică ministrul.

La rândul său, şefa guvernului francez, Elisabeth Borne, a declarat în weekend că executivul se va mobiliza pe deplin pentru a-i convinge pe francezi că reforma este "corectă şi permite progresul social".

Conform unui sondaj publicat de Journal du Dimanche şi citat de agenţia EFE, circa 68% dintre francezi se opun proiectului guvernamental privind reforma pensiilor, faţă de 32% care o susţin. Opoziţia este mai mare (71%) faţă de măsura "vedetă" a proiectului, respectiv prelungirea vârstei minime de pensionare de la 62 la 64 de ani, şi această respingere se evidenţiază în special în cazul celor sub 35 de ani sau al şomerilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel