Proteste Franța. Macron va ameliora proiectul de pensii
Data publicării:
Autor: Cătălin Șerban
WhatsApp
Preşedintele francez Emmanuel Macron nu va renunţa la proiectul de reformă a sistemului de pensii, dar 'este dispus să-l amelioreze'.

 Acest lucru a fost declarat miercuri de surse din anturajul liderului de la Elysee, înaintea unei noi runde de discuţii cu partenerii sociali, transmit AFP şi Reuters.

Preşedintele Macron 'nu va abandona proiectul', contestat prin greve şi manifestaţii în ultimele două săptămâni, dar 'este dispus să-l îmbunătăţească, prin intermediul discuţiilor cu sindicatele', a explicat preşedinţia, lăsând să se întrevadă 'progrese până la finalul săptămânii'.

Prim-ministrul Edouard Philippe şi noul Înalt comisar pentru reforma pensiilor, Laurent Pietraszewski, urmează să-i primească în cursul după-amiezii, pe rând, pe liderii sindicali şi patronali, în încercarea de găsire a unei ieşiri din criza ce paralizează o mare parte a transporturilor publice.


Macron țintește o ”pauză sindicală”



Conform preşedinţiei, Macron şi-a stabilit ca 'obiectiv să obţină o pauză' a mobilizării sindicale 'în perioada sărbătorilor' de iarnă.

În schimb, sindicatele cele mai radicale şi-au declarat deocamdată intenţia de a continua protestele. Compromisul avut în vedere de Macron se referă la 'o ameliorare posibilă în jurul vârstei pivot', fixată deocamdată la 64 de ani începând din 2027 (faţă de 62 de ani în prezent), în scopul echilibrării financiare a sistemului.

Salariaţii care se pensionează înaintea acestei vârste suportă o penalizare, iar cei care se pensionează peste vârsta respectivă primesc un 'bonus'. Prevederea este considerată inacceptabilă de sindicate şi mai ales de CFDT, confederaţia cea mai puternică, care este favorabilă proiectului de unificare a celor 42 de regimuri diferite de pensii, dar consideră 'vârsta pivot' drept o 'linie roşie'.

Timpul presează pentru guvern în contextul continuării grevei ce continua miercuri în transporturile publice, paralizând o parte a activităţilor. Ecuaţia politică este complicată de faptul că, după cum arată sondajele, majoritatea francezilor susţin mişcarea de protest, relatează AGERPRES.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel