Data publicării:

Proteste fermieri. Frumosu, despre necesitatea înființării unei bănci agricole și pericolul care ne așteaptă dacă românii continuă să vândă terenurile doar străinilor

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @user11820856
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @user11820856

Dragoş Frumosu, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA, a fost invitat la emisiunea Totul despre Bani, de pe DC News si DC Business, unde a vorbit despre necesitatea înființării unei bănci agricole, dar și despre pericolul care ne așteaptă dacă românii continuă să vândă terenurile străinilor. 

Dragoş Frumosu a explicat cum au fost afectați fermierii din România de măsurile fiscale care au intrat în vigoare la începutul anului, subliniind faptul că, în acest context, ar fi necesară înființarea unui bănci agricole. 

„Spuneați că țara noastră are, poate, cel mai mare număr de mici fermieri din Uniunea Europeană. Cum au fost afectați aceștia de modificările fiscal-bugetare care au intrat în vigoare la începutul anului?”, a spus Mihai Ciobanu. 

„Măsurile fiscale luate la început  de an conduc în astfel de cazuri la închiderea multor ferme. În România, astăzi, nu există o bancă agricolă, o bancă pentru fermieri și procesatori, astfel încât, oamenii care au nevoie de credite, până se pun pe picioare, până încep să scoată profit, ei au nevoie de bani.

Sigur că au nevoie de bani cu o dobândă mică, nu cu una care să-i sufoce pentru că altfel nu facem nimic. În toate țările civilizate există o bancă agricolă, o bancă destinată creditelor pentru fermieri. În România, din nefericire nu s-a făcut nimic în sensul ăsta.

Sunt câteva bănci, una românească, câteva care declară că susțin agricultura românească, dar nu așa cum ar trebui să fie o banca agricolă.

Acești oameni au făcut împrumuturi ca să-și pună culturile și ca să le recolteze. Pe de altă parte, peste tot se cer performanțe. Ca să ajungi la performanță îți trebuie tehnologie, oameni, muncă calificată și ca să poți să ajungi la acest nivel, îți trebuiesc credite. Nu au mai fost în stare, la sfârșitul anului, să și le plătească și au venit peste ei aceste măsuri fiscale care i-au împovărat mai tare și au în față două soluții: să închidă și să vândă ca să poată să-și recupereze niște sume de bani, astfel încât să scape de datorii. Pe de altă parte, riscul foarte mare este că, la colțul străzii, stau să cumpere aceste ferme străinii.", a spus Dragoş Frumosu.

 

3. Sursa foto... (teren-land_90598900.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock

 

Pericolul înstrăinării terenurilor arabile 

Dragoş Frumosu a vorbit despre pericolul înstrăinării terenurilor arabile. Potrivit acestuia, vânzarea lor este un lucru foarte grav. 

„Nu aș vrea să se înțeleagă că dau un răspuns populist, că dau un răspuns dintr-o anumită extremă, numai că este păcat că într-o țară cu un potențial agricol foarte mare, despre care toți vorbim și toți îl recunosc, fără să sprijinim această zonă, se vând și s-au vândut terenurile, nu neapărat agricole, terenurile arabile. Dacă vinzi terenurile arabile este un lucru foarte grav.

De ce? Suntem deschiși, și nu putem să nu fim, la faptul că aceste terenuri vor să fie lucrate de străini. Foarte bine! Poate au o altă experiență, poate vin cu bani în plus, cu tehnologie în plus. Este perfect! Se lucrează terenul agricol al acestei țări la o anumită performanță, să obții recolte, pe ele se obțin bani, mai mulți bani la bugetul statului. 

Dar trebuie să fim atenți și să luăm în sensul ăsta măsuri, să nu se exporte câștigurile, profiturile sub diferite forme: materii prime, îngrășăminte etc, astfel încât profitul real, pe hârtie, declarat la un anumit moment, să fie puțin mai mult decât zero, iar taxele și impozitele pe care acești oameni le plătesc statului român să fie foarte mici.", a spus Dragoş Frumosu.

 

4. Sursa foto... (teren-agricol_05201500.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock_creators

 

E necesară o legislație coerentă care să aducă bani la bugetul statului 

„Noi trebuie să urmărim lucrurile astea și să intervenim într-o legislație coerentă, astfel încât bugetul statului să câștige foarte mulți bani.

Este foarte bine ca terenurile să fie lucrate de oricine și să se aducă performanță, dar nu le vinzi! Le dai în concesiune, pe 100 de ani, pe 50 de ani, dar ele rămân aici. Există un mare pericol vânzând aceste terenuri și fiind proprietatea unor persoane cu altă cetățenie decât română, la un moment dat să fărâmițezi bucățica asta de țară care are niște bogații extraordinar de mari, pe care le putem folosi în favoarea țării, astfel încât să aducem cât mai mulți bani și să avem un trăi cât mai decent.

Din nefericire, lucrurile astea au continuat. Poate suntem singura țara din Europa care vinde aceste terenuri agricole și văd că nimeni nu a pus o piedică acestei măsuri și acestei intenții care tot continuă. Riscul este foarte mare!

Sigur că un investitor străin dorește să cumpere o fermă românească, în condițiile în care proprietarul actual o vinde că nu mai poate să trăiască, pentru că el cumpără una, două, cinci, 10 firme și creează una mare.

De aceea spun că o banca agricolă, probabil, că ar fi rezolvat aceste problemă.”, a spus Dragoş Frumosu la DC News și DC Business. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel