Data publicării:
Proteste anti-Orban. Deputați expulzaţi cu forţa din sediul televiziunii
Doi deputaţi ungari de opoziţie au fost expulzaţi cu forţa din sediul televiziunii publice luni dimineaţă, după ce au petrecut noaptea acolo în speranţa de a obţine transmiterea unui comunicat cu revendicări după o manifestaţie anti-Orban, conform unor imagini difuzate pe reţelele de socializare, relatează AFP.
Akos Hadhazy şi Bernadett Szél, doi deputaţi independenţi proveniţi din partidul ecologist LMP, au fost expulzaţi cu forţa de gărzile de securitate din sediul televiziunii MTVA din Budapesta, acţiunea fiind criticată puternic pe internet.
Vizibil şocaţi, ei au fost întâmpinaţi de poliţişti desfăşuraţi în faţa clădirii, cărora le-au înaintat imediat o plângere.
"Aceasta nu este televiziunea privată a Fidesz (partidul naţional-conservator al premierului Viktor Orban - n.r.), ci televiziunea poporului ungar, finanţată din taxele sale", au subliniat deputaţii, care şi-au transmis întâmplările în direct pe Facebook.
Cei doi aleşi au făcut parte dintr-un grup de 12 parlamentari de opoziţie care s-au dus la sediul MTVA în cursul nopţii în încercarea de a difuza un text cu revendicări după o nouă manifestaţie la care au luat parte circa 15.000 de persoane duminică în capitala Ungariei.
Acest text în cinci puncte cere în special abrogarea unei noi legi controversate a muncii, care a fost adoptată miercuri şi care le permite angajatorilor să solicite până la 400 de ore suplimentare de muncă pe an, ceea ce i-a făcut pe critici să o numească 'legea sclaviei'. Legea a fost denunţată deopotrivă de opoziţia liberală, de stânga şi de extrema-dreaptă şi a provocat de atunci proteste aproape zilnice.
Cerințele protestatarilor
Petiţia cere de asemenea suprimarea unui alt text sensibil adoptat în aceeaşi zi, care instaurează tribunale administrative ce vor răspunde în faţa guvernului şi vor gestiona chestiuni sensibile precum legea electorală şi aspecte legate de corupţie, ceea ce a alimentat temerile că ar fi afectată independenţa justiţiei.
Protestatarii cer de asemenea o mai mare independenţă a mass-media publice, precum şi aderarea Ungariei la Parchetul European, refuzată de Budapesta.
Zece parlamentari socialişti, liberali şi radicali au reuşit luni să scape de serviciul de securitate al MTVA şi se aflau încă în clădire, au transmis ei. Mai mulţi alţi deputaţi au spus că vor să li se alăture în cursul zilei de luni.
MTVA "împiedică deputaţi aleşi să intre într-o clădire publică", a spus deputatul socialist Istvan Ujhelyi.
O nouă manifestaţie ar urma să aibă loc în cursul zilei împotriva lui Viktor Orban, al cărui stil autoritar şi ale cărui măsuri ce încalcă independenţa justiţiei şi a mass-media sunt cu regularitatea criticate de Uniunea Europeană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News