Proteste 2020 vs. Proteste 2021. Răspunsul forțelor de ordine în apărarea Capitoliului, comparație - VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
În timp de protestatarii violenți, susținători ai lui Donald Trump, au luat cu asalt clădirea Capitoliului SUA, au spart geamuri și au intrat peste cei aflați în clădire, le-au ocupat locurile în Congres, politicieni și activiști nu încetează să se întrebe ce s-a întâmplat cu securitatea, cu forțele de ordine care ar fi trebuit, în primă instanță, să nu permită intrarea în clădire.  

Cei din SUA, martori ai protestelor din 2020 din fața Capitoliului, dar și ai violențelor care s-au produs în urmă cu o zi, nu pot să nu facă diferența între felul în care au acționat forțele care ar fi trebuit să asigure siguranța celor aflați în Capitoliu, arată CNN

În 2020, moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare mort după ce un ofițer de poliție din Minneapolis a stat cu genunchiul pe gâtul său până când nu a mai putut să respire, a generat proteste în SUA, de-a lungul verii. În multe orașe, poliția a întâmpinat protestatarii cu gaze lacrimogene, violență și arestări. 

În timpul protestelor care au avut loc în iunie 2020, Garda Națională a fost dislocată pentru o protecție sporită la Memorialul Lincoln. Miercuri, în schimb, în timpul protestelor violente, situația a stat cu totul diferit. 

Organizația Black Lives Matter a descris ceea ce s-a întâmplat în urmă cu o zi la Capitoliu ca o ”lovitură”: ”Este încă un exemplu despre ipocrizia răspunsului forțelor de ordine la proteste. Când oamenii de culoare protestează pentru viețile lor, toți ne lovim de trupele Gărzii Naționale sau ale poliției echipate cu puști de asalt, scuturi, gaze lacrimogene și căști de luptă. Fără greșeală, dacă protestatarii ar fi fost de culoare, ar fi fost toate astea.”

Se pare că la protestele de miercuri, unele forțe de ordine chiar și-ar fi făcut selfie-uri cu protestatarii care au intrat în Capitoliu, deși ei sunt cei care ar fi trebuit să-i împiedice pe aceștia să intre în clădire. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel