Proteste 10 august. ONU, anchetă. Corespondența cu România, răspuns din Guvern
ONU a demarat o anchetă cu privire la protestele violente din 10 august, numit și protestul diasporei.
Ancheta vine după ce Declic a inițiat o petiție. A fost semnată de peste 80.000 de persoane și a ajuns pe masa ONU cu privire la ”investigarea și sancționarea abuzurilor Jandarmeriei Române la mitingul Diasporei”.
Între ONU și Ministerul Afacerilor Externe a existat apoi o corespondență. Potrivit Declic, raportul ONU privind protestele din 10 august va fi finalizat și făcut public în luna martie, cu ocazia Consiliului Drepturilor Omului.
În solicitarea ajunsă la Guvern se vorbește despre folosirea forței împotriva protestatarilor pașnici. Totodată, este menționat în raportul ONU că au fost răniți patru turiști israelieni și opt jurnaliști. Totodată, ONU transmite României cu privire la informațiile primite că au avut nevoie de îngrijire medicală 452 de persoane, din care 70 au ajuns la spital. În contextul mai multor informații de acest gen primite de ONU, se exprimă îngrijorarea în scrisoarea trimisă Guvernului cu privire la folosirea forței, cât și cu privire la declarațiile din Guvern care au susținut intervenția în forță a Jandarmeriei. Totodată, ONU transmite că-și exprimă îngrijorarea cu privire la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție. Prin urmare, ONU cere alte informații și comentarii cu privire la cele întâmplate, rezultatul investigațiilor, măsurile luate pentru a se asigura că referendumul pentru redefinirea familiei nu încalcă drepturile indivizilor înaintea legii și nu încalcă dreptul persoanelor de a nu fi discriminate.
Vezi AICI scrisoarea primită de Guvernul României de la ONU
În răspunsul dat de către ministrul Teodor Meleșcanu, acesta condamnă violența împotriva jurnaliștilor, dă asigurări asupra statului democratic și că Guvernul nu are nicio intenție să limiteze sau să împiedice libertatea presei. Totodată, transmite că România are o justiție independentă care garantează, prin legislația națională, că este aplicată și că orice abuz, inclusiv cel al angajaților din instituțiile publice, este pedepsit. Ministrul mai răspunde că procurorii independenți din România conduc o investigație cu privire la evenimentele din 10 august. Teodor Meleșcanu face referire și la ancheta procurorilor militari cu privire la acuzațiile de violență a jandarmilor asupra protestatarilor pașnici. Cu privire la referendum transmite că nu a fost validat, dar și că România nu recunoaște, prin lege, căsătoriile între persoane de același sex, în timp ce articolul 26 din Constituție asigură protecția familiei, vieții private și a fiecărui cetățean.
Vezi AICI răspunsul lui Teodor Meleșcanu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News