Data publicării:

Protestatarii anti-turiști din Barcelona trag cu pistoale de apă în vizitatori

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @bearfotos
FOTO: Freepik @bearfotos
Mii de oameni au ieșit în stradă cerând restricții privind numărul de vizitatori.

Protestatarii spanioli au tras cu pistoale de apă în turiști în Barcelona, în cea mai recentă demonstrație a țării împotriva turismului de masă, scrie The Times.

Mii de oameni au purtat pancarte cu sloganuri precum "Turiști, plecați acasă!” și "Turismul ucide orașul”. Unii au confruntat străini în timpul marșului, stropindu-i cu apă sau provocându-i verbal, conform ziarului El País. Poliția locală a estimat că 2.800 de persoane au participat la demonstrația de sâmbătă, deși organizatorii au susținut că au fost prezenți 20.000 de oameni.

Protestul a fost organizat pentru a atrage atenția asupra plângerilor legate de străzile supraaglomerate, poluarea fonică și comportamentul antisocial, precum și costurile în creștere ale închirierii sau cumpărării de proprietăți. Organizatorii au ales La Rambla, strada pietonală aglomerată din centrul Barcelonei, ale cărei atracții includ piața La Boqueria și clădiri istorice precum Palatul Virreina.

Peste 140 de organizații din oraș au participat la marș, inclusiv asociații de rezidenți, ecologiști și sindicate. Printre sloganurile afișate s-au numărat apeluri către primarul Barcelonei, Jaume Collboni, din Partidul Socialist Catalan, să ia mai multe măsuri, cum ar fi limitarea numărului de nave de croazieră și zboruri, dar și restricționarea numărului de cafenele de pe trotuar.

Collboni, care a anunțat recent un plan de interzicere a închirierilor pe termen scurt în oraș începând de la sfârșitul anului 2028, a răspuns pe rețeaua socială Twitter/X că "angajamentul său de a limita masificarea turismului și consecințele sale în oraș este ferm”.

La începutul acestui an, au avut loc proteste similare în Mallorca, Malaga și Insulele Canare. Graffiti-uri și afișe anti-turiști au apărut în punctele turistice, purtând mesaje precum "Mizeria mea, paradisul tău” și "Nomazii digitali nu sunteți bineveniți aici”.

În 2023, Spania a fost a doua cea mai vizitată țară din lume, după Franța, cu peste 85 de milioane de turiști. Acest număr a fost cu 19% mai mare decât anul precedent, conform clasamentelor turismului mondial ale ONU.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel