Data publicării:
Protestatari, gest INADMISIBIL față de Ciucă, jurnalistă Antena 3. Narcisa Iorga, mesaj FURTUNOS
Narcisa Iorga, fost membru CNA, a povestit ce a pățit Roxana Ciucă, jurnalistă Antena 3 după audierea Laurei Codruța Kovesi.
”Este inadmisibil ca un jurnalist de televiziune să fie împiedicat să relateze un eveniment de la fața locului de către protestatari. Indiferent de jurnalist, indiferent de postul de televiziune, indiferent de protestatari. Dacă ei vor să fie liberi să protesteze, în virtutea libertății de exprimare, atunci cum să restricționeze un jurnalist să-și facă datoria?
Am urmărit relatarea Roxanei Ciucă de la Antena 3, după declarațiile Laurei Codruța Kovesi la ieșirea de la audierile la Parchet. Roxana Ciucă a fost nevoită să plece de la locul unde se aflau toți ceilalți reporteri și să facă relatarea la telefon, dintr-un loc mai sigur decât trotuarul din fața Parchetului.
Da, este inadmisibil!
În primul rând este inadmisibil faptul că aceia care au agresat-o au îndrăznit să facă asta. Pentru acest comportament, eu îi fac responsabili pe toți cei care îi încurajează pe domnii aceia să fie agresivi și să facă ce vor, când vor și unde vor, sub pretextul libertății de exprimare. Sunt responsabili toți cei care promovează agresivitatea verbală sau fizică, de la jurnaliști la politicieni de rang înalt”, a scris Narcisa Iorga pe Facebook.
O jurnalistă care muncește enorm
”Roxana Ciucă este o jurnalistă care muncește enorm. Nu s-a născut în Antena 3, să știți. Eu mi-o amintesc când lucra la Sport, la realitatea TV, spre exemplu. Este, de dimineața până seara pe teren, realizează interviuri și culege informații, de foarte multe ori în exclusivitate. Chiar dacă este insistentă în modul în care adresează întrebările, niciodată nu am văzut-o depășind limita bunului simț. A, ne-am obișnuit cu întrebări care să nu deranjeze intervievații? Poate, dar nu așa se face jurnalism! Într-o zi, dacă nu mă înșel chiar de 1 Martie, am văzut-o pe Roxana Ciucă la pupitrul de știri la miezul nopții, apoi în studio, la știrile dimineții, mai târziu era pe la CSM și seara, pe la un Parchet. Muncea continuu de 20 de ore.
M-am întrebat adesea, sincer, cum rezistă. Domnii care au îndrăznit astăzi să o agreseze au muncit vreodată atâtea ore? Au habar ce stres presupune munca în televiziune? Că trebuie să ai atenție distributivă, să fii coerent, clar în exprimare, să mai și zâmbești și să mai și comunici din priviri cu operatorul, asta în timp ce ți se vorbește și în cască din studio? Categoric, nu, dar, de exemplu, Radu Herjeu, membru CNA știe toate astea. Cred că în loc să facă atâtea aprecieri politice, ar putea să aplice un articol din Legea audiovizualului, care obligă CNA să ia apărarea jurnaliștilor care sunt supuși la presiuni și amenințări.
Legea audiovizualului nr. 504/2002
Art. 8 - (1) Autorităţile publice abilitate asigură, la cerere: a) protecţia jurnaliştilor în cazul în care aceştia sunt supuşi unor presiuni sau ameninţări de natură să împiedice ori să restrângă în mod efectiv libera exercitare a profesiei lor.
P.S. Nu am nevoie de opiniile conform cărora un jurnalist, dacă e de la un post care nu ne place, trebuie să fie răstignit. Păstrați-le pentru dvs”, a scris Narcisa Iorga pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News