Protest violent de Ziua Muncii în Turcia. Poliția a ridicat baricade în fața manifestanților care au vrut să ajungă în Piața Taksim / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Protestatarii se îndreptau spre Piața Taksim principală din Istanbul pentru protestul anual de Ziua Mai, dar toate mitingurile au fost interzise acolo din 2013.

Poliția a reținut miercuri, 1 Mai, zeci de protestatari care au încercat să dărâme baricadele în diferite cartiere din Istanbul, după ce autoritățile au interzis mitingurile de 1 Mai în Piața Taksim din oraș. Zeci de mii de polițiști au fost desfășurați în Istanbul, blocând chiar și străzile laterale cu bariere metalice, în încercarea de a preveni adunarea grupurilor de protestatari, scrie Le Monde.

Autoritățile au interzis mitingurile în Piața Taksim începând cu demonstrațiile din 2013 împotriva guvernului președintelui Recep Tayyip Erdogan. În districtul Besiktas, poliția a reținut cel puțin 30 de protestatari de stânga care au strigat „Accesul în Taksim nu poate fi interzis”, a informat un jurnalist al Agenției France-Presse (AFP) la fața locului. Un protestatar a fost târât de forțele de ordine, iar toți cei din grupul din care făcea parte au fost reținuți. Alte 30 de persoane au fost reținute în cartierul Sișli.

Drumurile principale din Istanbul au fost închise traficului, în timp ce transportul public, inclusiv feriboturile și trenurile de metrou, au fost oprite. Principalul partid de opoziție CHP și sindicatele din Turcia au făcut presiuni asupra guvernului să deschidă piața pentru mitinguri ale muncitorilor, dar Erdogan a avertizat marți împotriva oricărei provocări.

Liderul CHP, Ozgur Ozel, însoțit de primarul Istanbulului Ekrem Imamoglu și de sindicate, s-a adunat în cartierul Sarachane, unde se află și primăria.

„Vom continua să luptăm până când Taksim va fi eliberat”, a spus Ozel. În 2023, Curtea Constituțională a Turciei a decis că închiderea Pieței Taksim pentru proteste a fost o încălcare a drepturilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel