Protest uriaș la Madrid. Zeci de mii de oameni au manifestat împotriva „distrugerii progresive“ a sistemului public de sănătate / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Zeci de mii de oameni au protestat în capitala Spaniei pentru a cere mai mult personal în centrele de asistență medicală primară.

Zeci de mii de lucrători spanioli din domeniul sănătății publice și susținătorii acestora au organizat duminică o demonstrație pentru a cere mai mult personal de asistență medicală primară și pentru a protesta împotriva a ceea ce ei spun că este distrugerea progresivă a sistemului public de sănătate în favoarea furnizorilor privați de către guvernul regional de la Madrid.

Protestul din capitala Spaniei, denumit „valul alb” din cauza halatelor medicale albe purtate de mulți protestatari, a avut loc sub sloganul „Madrid se ridică pentru sănătatea publică”.

Protestul de duminică a fost convocat de asociații de cartier, sindicate și partide politice de stânga.

Guvernul regional de la Madrid, condus de Isabel Ayuso, a fost criticat în ultimii ani, și mai ales de când a început pandemia de COVID-19 în 2020, din cauza personalului deficitar în spitale și centrele de asistență medicală primară.

Organizatorii spun că, deși Madrid este regiunea spaniolă cu cel mai mare venit pe cap de locuitor, cheltuiește și cea mai mică sumă pe cap de locuitor pentru asistența medicală primară. Ei spun că pentru fiecare doi euro cheltuiți pentru sănătate în Madrid, unul ajunge în sectorul privat.

„Oamenii din Madrid merită asistență medicală primară de calitate și nu întârzieri pentru a fi consultați”, a spus un sindicat local al medicilor.

Ayuso neagă că există o lipsă de personal și spune că protestele și grevele sunt orchestrate de partide de stânga în perioada premergătoare alegerilor municipale și regionale de anul viitor, conform Al Jazeera.

Două activiste şi-au lipit mâinile de ramele unor tablouri de Goya la Muzeul Prado, Spania - Video

Două militante ecologiste şi-au lipit sâmbătă mâinile cu o substanţă adezivă de ramele a două tablouri de Goya în Muzeul Prado din Madrid pentru a denunţa inacţiunea autorităţilor în faţa schimbărilor climatice, a anunţat poliţia spaniolă, potrivit AFP.

Cele două militante nu au avariat picturile, ci au scris +1,5 °C pe perete, între cele două tablouri, o referinţă la obiectivul climatic stabilit de comunitatea internaţională.

Activistele au fost reţinute de forţele de ordine şi plasate în arest preventiv, potrivit poliţiei. Într-o înregistrare publicată de Extinction rebellion, mişcare ecologistă adeptă a acţiunilor de nesupunere civilă, cele două activiste apar cu mâinile lipite de câte un tablou într-una dintre sălile muzeului, înainte să fie preluate de agenţii de securitate ai muzeului (citește mai mult și vezi imaginile AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel