Data actualizării:
Data publicării:

Mii de persoane au protestat pentru Alexandra, în Bucureşti şi în ţară. Lumânări aprinse şi lacrimi de durere

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Facebook / Alexandria Teleorman Romania 2.0
Facebook / Alexandria Teleorman Romania 2.0

Cazul şocant de la Caracal, unde o fată de doar 15 ani ar fi fost ucisă şi arsă de un criminal în serie, a dus la organizarea unui protest în această seară, în Piaţa Victoriei. La manifestaţie au participat mii de oameni, care au mărşăluit pe străzile oraşului şi au aprins lumânări pe treptele MAI. 

Iniţial un grup de câteva sute de manifestanţi s-au adunat în Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului, iar apoi, după ora 20,00, au plecat în marş, pe bulevardul Calea Victoriei, spre sediul Ministerului Afacerilor Interne.

În faţa sediului ministerului s-au aflat, la momentul de vârf al protestului, în jurul orei 21,00, câteva mii de persoane. Aceştia au aprins candele pe treptele sediului ministerului şi au păstrat un moment de reculegere în memoria adolescentelor dispărute la Caracal. De asemenea, protestatarii au scandat 'Demisia, demisia', 'Jos Guvernul', 'Alexandra', '10 august', 'Criminalilor', 'Cuib de hoţi de şi de mafioţi', 'Ucigaşii de copii'.

Un moment mai tensionat a fost când un grup de protestatari au înconjurat echipa postului de televiziune Antena 3, unii manifestanţi adresându-le injurii jurnaliştilor. Echipa postului de televiziune a fost evacuată de jandarmi, fără ca aceştia să fie agresaţi fizic. Cei mai mulţi dintre protestatari au părăsit Piaţa Revoluţiei în jurul orei 21,30, manifestaţia încheiindu-se fără incidente. 

Ora 20,57: Aproape 3000 de oameni mărşăluiesc pe străzile Capitalei. Protestul a fost anunţat pe reţelele de socializare de grupurile civice Rezistenţa, Geeks for Democracy, Corupţia Ucide şi Iniţiativa România.


În majoritate, participanţii la acţiune sunt tineri, au steaguri ale României şi au aprins candele, care au fost aşezate pe asfalt în centrul Pieţei Victoria, alături de buchete cu flori. De asemenea, ei au pus pe caldarâm pancarte negre pe care stă scris: "România este ucisă", "Sângele lor e pe mâinile voastre", "Corupţia ucide".

Ora 20,30: Proteste au loc la această oră în mai multe orașe din țară, oamenii fiind nemulțumiți de felul în care au intervenit autoritățile în cazul de la Caracal. Tragedia de acolo nu este decât „un nod într-o rețea de distrugere pe care o face guvernarea”, a spus o femeie, conform Mediafax. 

Revoltă și lacrimi la Alexandria: în jur de 30 de persoane s-au adunat la Casa de Cultură în memoria Alexandrei. Oamenii s-au adunat în fața Casei de Cultură din Alexandria pentru a ține un moment de reculegere pentru adolescenta dispărută la Caracal. Oamenii au venit cu lumânări și cu fotografii ale Alexandrei Măceșeanu, au plâns și si-au împărtășit unii altora durerea de a trăi într-o țară care nu știe să își protejeze cetățenii. În câteva zeci de minute, durerea s-a transformat în revoltă. Oamenii au început să își spună cu voce tare frustrările și să se revolte împotriva sistemului politic care numește „persoane incompetente în funcții publice”. „Plâng pentru țara mea. Nu am cuvinte. Ce s-a întâmplat cu Alexandra e dovada clară că țara asta e mumificată. Nu știu dacă mai avem vreo șansă și nu văd cum ar putea să se schimbe lucrurile altfel decât schimbând tot. Din temelii", a declarat Cristina Chiriță, una dintre persoanele care au participat la evenimentul comemorativ de la Alexandria.

Oamenii au fost nemulțumiți și de faptul că pe toată durata derulării evenimentului muzica veselă a sunat din boxele amplasate de primărie în oraș: „Ce e cu muzica asta? Nu e cumva un moment tragic pentru întreaga țară? Nu puteau și ei să oprească muzica măcar azi? Sau să o dea mai încet? Vedeți? De asta nu merge nimic în țara asta. Că nu ne respectăm nici morții".

Proteste similare au loc în mai multe orașe precum Iași, Brașov sau Brăila. Zeci de oameni s-au adunat în centrul Iașului, mulți cu afișe pe care scrie „Și eu sunt Alexandra”. Oamenii au aprins lumânări și au adus flori. „Această tragedie înfiorătoare este un nod într-o rețea sinistră de distrugere pe care această guvenare o face de mai bine de 2 ani. Nu suntem apărați, trăim într-un stat ale cărui structuri sunt complet confiscate de o guvernare semi-analfabetă și profund mafiotă”, a declarat aici o femeie. La Brăila s-au strâns aproximativ 30 de persoane care aprind lumânări și aduc flori. Și la Brașov sunt câteva persoane în fața sediului Poliției Județene.

Ora 20,25: Cele câteva sute de persoane care participă sâmbătă seară, la protestul organizat în Piaţa Victoriei de patru asociaţii civice, sub titlul 'Pentru Alexandra. Împotriva unui stat nepăsător!', au plecat într-un marş spre sediul Ministerului Afacerilor Interne. Coloana de manifestanţi, care scandează 'Demisia, demisia', se deplasează pe Calea Victoriei, circulaţia autovehiculelor fiind restricţionată pe această arteră din centrul Capitalei.

Update: Câteva sute de persoane s-au strâns în Piaţa Victoriei la "Protest pentru Alexandra", manifestaţia organizată în memoria fetei de 15 ani posibil ucisă la Caracal. 

Conform anunţului postat pe Facebook, după protestul din faţa sediului Guvernului, participanţii ar urma să plece în marş spre Ministerul Afacerilor Interne.

”Azi ieșim pentru Alexandra. Copilul ucis la Caracal din cauza statului român. Azi ieșim împotriva indiferenței celor de la putere. A incompetenței lor, a lipsei de empatie. Azi ieșim să le spunem că ne-am săturat de ei.
Că nu îi mai suportăm. Că îi urâm pentru că ne omoară zi de zi.

Și, cel mai grav, ne omoară copii! Ei ne omoară pe noi! Prin indiferența, prin neprofesionalismul, prin nepăsarea lor. Prin TICĂLOȘIA lor!

Azi ieșim pentru Alexandra! Și pentru toate victimele nepăsării statului. Pentru sângele pe care îl au pe mâini", au scris organizatorii pe pagina creată pentru acest protest pe Facebook. 

Manifestanţii sunt rugaţi să aducă o candelă şi câte o floare! Protestul începe la ora 19,00. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel