Protest la Paris, cu 80.000 de oameni pe străzi împotriva lui Macron. Manifestație uriașă și la Madrid, împotriva guvernului socialist spaniol / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Manifestații uriașe au loc astăzi, 21 ianuarie 2023, la Paris și la Madrid.

Protestele au umplut străzile Parisului pe fondul planului de creștere a vârstei de pensionare. Aproximativ 80.000 de manifestanți au ieșit pe străzile capitalei franceze, cu demonstrații în alte 200 de orașe franceze, relatează APA, citând BBC News.

Grevele au perturbat grav transportul public și multe școli au fost închise.

Protestele au avut loc în toată Franța, la Nantes, Lyon, Bordeaux, Marsilia și Toulouse, în timp ce mecanicii de tren, lucrătorii din sectorul public și personalul rafinăriilor nu s-au prezentat la muncă.

Șeful marelui sindicat CGT, Philippe Martinez, a estimat numărul total de protestatari la peste două milioane, mai mare decât cifra guvernului de 1,12 milioane. Potrivit lui Martinez, 400.000 de oameni s-au alăturat celui mai mare marș, de la Place de la République din Paris.

Principalul sindicat din învățământul secundar a declarat că 65% dintre profesori sunt în grevă, deși ministerul educației a spus că este vorba de doar 35%, conform Apa.az.

Protest uriaș și la Madrid

Mii de oameni au protestat sâmbătă la Madrid împotriva guvernului de stânga al premierului Pedro Sanchez, într-un miting organizat într-un an electoral cheie, susținut de partidul de dreapta Vox.

Participanții au fluturat steaguri ale Spaniei și i-au cerut lui Sanchez să demisioneze. Unii au ridicat pancarte cu o fotografie a premierului socialist sub care scria „trădător”.

Aproximativ 30.000 de oameni s-au adunat în Piața Cibeles din Madrid pentru miting, potrivit guvernului central din capitala Spaniei. Organizatorii au declarat că participanții au numărat aproximativ 700.000 de persoane.

Protestul a fost convocat de zeci de grupuri ale societății civile de dreapta și susținut de partide conservatoare, inclusiv de cele din opoziție, Partidul Popular (PP) și Vox.

Forțele de dreapta sunt supărate de decizia guvernului de a dezincrimina infracțiunea de răzvrătire, după ce nouă lideri separatiști au fost condamnați pentru rolul lor în secesiuna eșuată a regiunii Catalonia în 2017, conform France24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel