Data publicării:

Protest la Kiev și în alte orașe din Ucraina. Soțiile și copiii soldaților cer demobilizarea: Adu-mi tatăl înapoi!

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Familiile militarilor ucraineni au organizat un protest în centrul Kievului, cerând ca cei dragi să aibă posibilitatea să se întoarcă acasă.

Protestatarii, mulți dintre ei copii, au scandat „demobilizați soldații”. Mulți dintre aceștia au avut pancarte, iar pe una dintre acestea scria: „Adu-mi tatăl înapoi. Demobilizare”, conform Sky News.

„Și războinicii au familii”, a spus un alt manifestant.

Familiile cer guvernului ucrainean să aprobe o lege care să le permită soldaților să aleagă dacă doresc să renunțe la mobilizare după 18 luni.

Ucraina a dispus mobilizarea generală a populației masculine cu vârsta cuprinsă între 25 și 60 de ani.

Majoritatea ucrainenilor au intrat în armată ca voluntari atunci când Rusia a lansat așa-zisa operațiune militară specială, în februarie 2022 - acum aproape doi ani. De atunci, Ucraina a intensificat recrutarea bărbaților și a închis granițele pentru cei care pot fi recrutați.

„Trăiesc cu frică constantă pentru viața lui”, a spus Valeriia Koliada, o femeie în vârstă de 35 de ani, al cărei soț s-a înscris în armată ca voluntar.

„Pentru mine este chinuitor, este și el obosit. Suntem o familie tânără. De asemenea, vreau să am un copil și să dorm calm noaptea", a adăugat ea.

Proteste similare au mai fost raportate și în alte orașe ucrainene, inclusiv în Liov.

Forțele de apărare ucrainene au lansat o contraofensivă la începutul acestei veri, însă rezultatele acesteia au fost modeste în comparație cu acțiunile similare întreprinse anul trecut în direcțiile Harkov și Herson. Ucrainenii au reușit totuși să elibereze mai multe localități la sud de Velyka Novosilka, la nord de Tokmak și în apropierea orașului Bahmut, pe care rușii l-au cucerit în primăvara acestui an.

În prezent, forțele Kievului se află în defensivă în orașul Avdiivka din este, în apropiere de Donețk, acolo unde Federația Rusă încearcă de mai bine de o săptămână să taie orice cale de aprovizionare a orașului și să-l încercuiască.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel