Protest la Chişinău. Chirieac, avertisment: Procedură standard a Moscovei. Încercare de lovitură de război hibrid - Video
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 19 feb 2023, 13:42
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Peste o mie de persoane protestează în capitala Republicii Moldova, la doar câteva zile după ce Dorin Recean a fost investit în funcţia de premier. Anterior, preşedintele Maia Sandu anunţase că Federaţia Rusă pregăteşte o lovitură de stat în Republica Moldova. 

Analistul Bogdan Chirieac avertizează că aceasta este o mişcare tipică Moscovei şi îşi afirmă speranţa că forţele de ordine de la Chişinău nu vor lăsa situaţia să escaladeze. 

"Se întâmplă ceea ce era prevăzut: o încercare de lovitură de stat în forţă, sub acoperământul unor demonstraţii paşnice şi oarecum justificate de situaţia economică din Republica Moldova. Rusia încearcă să dea o lovitură de război hibrid. Se doreşte, probabil, provocarea de violenţe, că ăsta e scenariul în astfel de cazuri. Când sunt violenţe, intervin forţele de ordine. Şi dacă forţele de ordine nu sunt destul de pricepute să facă faţă provocării, se ajunge la oameni răniţi, arestări, şi începe un val care trebuie să ducă la răsturnarea guvernului pro-european. E procedura standard, a anunţat-o Maia Sandu, a aflat de ea tot Occidentul. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Eu sper că sunt luate măsuri, ca să contrabalanseze aceste lovituri ale Moscovei", a declarat Bogdan Chirieac la emisiunea News Magazine, de la Antena 3 CNN, prezentată de Mihaela Bîrzilă. 

"Agitatorii din piaţă sunt, probabil, oameni antrenaţi. Aş paria mai degrabă că nu le iese"

"Există un atac la adresa unui guvern democratic ales, chiar dacă nu mai e foarte popular din cauza situaţiei economice. Să vedem, pentru că nici ei nu sunt slab pregătiţi. Îmi imaginez că agitatorii din piaţă sunt oameni antrenaţi, cu mai multă experienţă decât masa de manevră. Există şi oameni cinstiţi acolo, ieşiţi să protesteze faţă de situaţia economică. Aşa cum se întâmplă în toată lumea! Că e Franţa, Marea Britanie, Germania, Republica Moldova, ies oamenii din motive economice. Ei, oamenii ăştia mulţi trebuie manipulaţi de ofiţeri ai Moscovei ca furia lor să se canalizeze spre guvern. O să vedem dacă iese sau nu. 

Cu toate avertizările date, nu le va fi uşor să le iasă, ba chiar aş paria că nu vor reuşi. Toată lumea a fost avertizată de Maia Sandu. La Munchen, ea a avut întâlniri cu toţi liderii lumii la Conferinţa de Securitate. Sunt mulţi preşedinţi ai României care nu au avut în ani de zile o asemenea paletă de întâlniri cum a avut Maia Sandu într-o lună", a mai precizat Bogdan Chirieac.  

Iată imagini video de la protestul din Chişinău. 

Participanţii la manifestaţia din centrul Chişinăului, organizată de Mişcarea Pentru Popor, au cerut ca guvernul Republicii Moldova să achite facturile pentru lunile de iarnă, unii demonstranţi cerând demisia executivului, relatează website-ul de ştiri unimedia.info.

Protestatarii au scandat "Jos Maia Sandu!", "Ei cu milioane, noi murim de foame", Recean la plătit factura", "Noi suntem poporul", "Semnaţi şi achitaţi".

Potrivit Radio Chişinău, manifestanţii, în frunte cu vicepreşedinta Partidului Şor, Marina Tauber, au organizat un marş pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Chişinău, după care au mers să protesteze în Piaţa Teatrului de Operă şi Balet.

Marina Tauber a declarat că este un miting paşnic şi a scandat lozinci împotriva preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu.

Organizatorii susţin că acesta este un protest social faţă de costul facturilor mari în lunile de iarnă.

Partidul Şor a organizat şi în toamna anului trecut proteste în centrul Chişinăului. Presa de investigaţie a descoperit că participanţii la acele evenimente erau plătiţi, iar procurorii anticorupţie i-au prins în flagrant pe unii organizatori cu pachete cu bani destinaţi protestelor.

În ajunul protestului, sâmbătă, opt persoane au fost reţinute în urma acţiunilor desfăşurate de Procuratura Anticorupţie în colaborare cu Centrul National Anticorupţie şi Serviciul de Informaţie şi Securitate, care au efectuat 20 de percheziţii în dosarul de finanţare ilegală a Partidului Politic Şor. Acţiunile de urmărire penală s-au desfăşurat pe întreg teritoriul ţării, la domiciliile unor membri ai fracţiunii, care sunt implicaţi activ şi sistematic în recepţionarea şi distribuirea de sume mari de bani către preşedinţi şi vicepreşedinţi ai oficiilor teritoriale a partidului, pentru transportarea şi remunerarea cetăţenilor din diferite regiuni ale ţării la protestele organizate de Partidul Şor din septembrie 2022 până în prezent, inclusiv protestul de duminică.

Procurorii au ridicat peste 4,2 milioane lei moldoveneşti şi 4.000 dolari SUA şi, la 2 noiembrie 2022, au fost depistate şi ridicate peste 320.000 lei moldoveneşti.

Preşedinta RMoldova, Maia Sandu, a declarat în 12 februarie că Moscova pregăteşte o lovitură de stat în Republica Moldova, cu implicarea unor cetăţeni străini, şi că pentru punerea în practică a planului autorii s-ar baza pe mai multe forţe interne, inclusiv pe Partidul Şor, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?