Urmărește emisiunea live
Protest la Budapesta: 'Crăciun fericit, domnule prim-ministru!'
Data publicării:
Autor: Vlad Manolache
WhatsApp
Mii de persoane au protestat, duminică, la Budapesta împotriva Guverului Orban.

Mii de persoane au protestat duminică, la Budapesta, împotriva noii legi a muncii şi a ceea ce ei consideră a fi o creştere a autoritarismului premierului conservator Viktor Orban, transmite Reuters.

Protestul, intitulat 'Crăciun fericit, domnule prim-ministru!', a fost a patra demonstraţie din ultimele şapte zile organizată de partidele de opoziţie, federaţii ale studenţilor şi ONG-uri împotriva guvernului Orban.

Demonstranţii, purtând drapele ale Ungariei şi ale Uniunii Europene şi bannere cu sloganuri precum 'Nu furaţi!' şi 'Tribunale independente!', au mărşăluit de la Piaţa Eroilor către sediul parlamentului ungar.

Noua lege ungară a muncii le permite angajatorilor să solicite până la 400 de ore suplimentare de muncă pe an, ceea ce i-a făcut pe critici să o numească 'legea sclaviei'.

De asemenea, guvernul ungar a elaborat un proiect de lege privind stabilirea unor noi tribunale administrative care vor răspunde în faţa guvernului şi vor gestiona chestiuni sensibile precum legea electorală şi aspecte legate de corupţie.

Universitatea fondată dme Soros se transferă

La începutul acestei luni, Universitatea Central-Europeană (CEU), fondată de miliardarul american George Soros, a anunţat transferul celei mai mari părţi a activităţilor sale de la Budapesta la Viena, după un an şi jumătate de conflict cu guvernul ungar condus de Viktor Orban.

În prezent, peste 3.500 de absolvenţi ai CEU lucrează şi predau în Ungaria.

CEU a apărut după căderea Zidului Berlinului, oferindu-le studenţilor diplome acreditate atât în Ungaria, cât şi în SUA, dar a fost acuzată de guvernul premierului ungar conservator Viktor Orban că ar activa fără a respecta pe deplin legislaţia.

Noii studenţi care doresc să obţină diplome americane, cele mai căutate, vor studia începând cu noul an şcolar din 2019 în capitala austriacă. Campusul din Budapesta îşi va continua cu toate acestea activitatea pentru diplome ungare, precum şi pentru studenţi deja înscrişi pentru programul de studii internaţional.

Planurile CEU de a-şi muta campusul principal la Viena survin după o bătălie îndelungată cu guvernul Orban care l-a acuzat pe fondatorul universităţii, George Soros, că vrea să distrugă civilizaţia europeană, inundând continentul european cu imigranţi. La rândul său, Soros susţine că sprijinul acordat de el refugiaţilor este parte a unei misiuni umanitare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel