Protest în Germania, înaintea Congresului AfD. Poliția, atacată de demonstranți
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
În Essen, un oraș din vestul Germaniei, au avut loc confruntări între protestatari și forțele de ordine sâmbătă dimineața, înaintea congresului partidului Alternativa pentru Germania (AfD, de extremă dreaptă), programat să dureze două zile. 

Potrivit agenției dpa, poliția a efectuat mai multe arestări după ce câțiva polițiști au fost atacați în timpul unor incidente violente, în timp ce mii de demonstranți încercau să împiedice accesul delegaților AfD la locul unde urma să se desfășoare congresul, scrie Agerpres.

"Unii demonstranţi purtau măşti şi au atacat poliţişti", a declarat poliţia din Essen, care le-a cerut demonstranţilor să stea departe de "acţiunile violente şi de turbulenţi".

Câteva sute de protestatari au blocat o ieșire spre autostradă și au ocupat străzile și intersecțiile din apropierea sălii unde se desfășoară congresul.

Sursa foto: Agerpres

Sunt așteptați 100.000 de protestatari

La Essen sunt așteptați 100.000 de protestatari. Poliția a mobilizat mii de membri ai forțelor de ordine, precum și tunuri cu apă pentru a gestiona demonstrațiile. În jurul orei 05:45, au avut loc confruntări între poliție și un grup mare de protestatari care au încercat să spargă cordonul de securitate, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliției.

Polițiștii au folosit spray-uri cu piper și bastoane pentru a opri avansul protestatarilor, a adăugat ea. Poliția a solicitat câteva ambulanțe, dar nu este clar încă dacă vreun protestatar a fost rănit.

Câțiva deputați ai AfD în Bundestag au ajuns la locul congresului sub protecția poliției, care i-a escortat de la hotel. Unii delegați au reușit să ajungă pe jos, fără a fi deranjați de protestatari.

Aproximativ 600 de delegați sunt așteptați să se reunească la arena Grugahalle pentru un congres în care actualii co-lideri Alice Weidel și Tino Chrupalla vor încerca să fie realeși, înaintea alegerilor legislative federale de anul viitor.

Sursa foto: Agerpres

Grupurile de stânga, amenințări

Autoritățile și-au exprimat îngrijorarea că, deși se așteaptă ca demonstrațiile să fie în mare parte pașnice, aproximativ 1.000 de extremiști de stânga ar putea recurge la violență pentru a perturba congresul. Grupurile de stânga au declarat că vor încerca să blocheze intrările în sala de congres pentru a împiedica accesul delegaților.

O primă demonstrație a avut loc vineri noaptea, iar proteste mult mai ample sunt așteptate pe tot parcursul zilei de sâmbătă. Municipalitatea din Essen a încercat timp de mai multe luni să împiedice organizarea congresului în acest oraș, însă în cele din urmă nu a obținut câștig de cauză în justiție.

Sursa foto: Agerpres

Temă majoră la congresul AfD

O temă majoră la congresul AfD va fi probabil rezultatul obținut de partid la recentul scrutin pentru Parlamentul European, unde s-a clasat pe locul al doilea, deși cu un scor mai mic decât previzionau sondajele, ultima parte a campaniei fiind afectată de reacția partidului față de Maximilian Krah, cap de listă, care a fost exclus din grupul eurodeputaților AfD. Partidul a fost, de asemenea, exclus din grupul Identitate și Democrație (ID) din Parlamentul European după ce Krah a afirmat că nu toți membrii SS au fost criminali de război.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel