Protest în Franţa: Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului contra lui Macron și a creșterii costului vieții - Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Protest în Franţa: Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului contra lui Macron și a creșterii costului vieții
Protest în Franţa: Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului contra lui Macron și a creșterii costului vieții
Zeci de mii de oameni au ieşit duminică în stradă la Paris pentru a protesta împotriva politicilor preşedintelui Emmanuel Macron, relatează dpa şi AFP. 

Manifestaţia a avut loc la apelul formaţiunii de opoziţie de stânga LFI (La France Insoumise, Franţa nesupusă) a lui Jean Luc Melenchon, în semn de protest împotriva creşterii costului vieţii, dar şi inacţiunii guvernului în ce priveşte combaterea schimbărilor climatice.

Potrivit postului de ştiri BFMTV, organizatorii au afirmat că mitingul a reunit în capitală 140.000 de oameni, în timp ce poliţia a estimat participarea la 30.000 de oameni.

VIDEO

La manifestaţie a fost prezentă şi laureata Premiului Nobel pentru literatură din acest an, Annie Ernaux. Marşul a fost menit, în parte, să demonstreze unitatea stângii împotriva guvernului după ce în ultimele luni aceasta a fost zdruncinată de scandaluri legate de acuzaţii de violenţă împotriva femeilor.

Doi oficiali din Partidul de Stânga şi ai Verzilor au demisionat. În acelaşi timp, atmosfera a devenit foarte tensionată în Franţa în ultimele zile. O grevă lansată cu peste două săptămâni în urmă de lucrătorii din rafinării pentru majorări salariale a determinat sincope în livrări, iar preţul combustibilului a ajuns şi la trei euro litrul.

Autorităţile se tem tot mai mult că s-ar putea ajunge la demonstraţii similare protestelor 'vestelor galbene' din 2018 şi 2019, declanşate în parte de creşterea taxelor pe combustibil.

Totuşi, la o zi de greve şi proteste pe plan naţional convocată la finele lui septembrie au luat parte mai puţini francezi decât se aştepta. Pentru marţi au fost anunţate noi greve, iar răspunsul la apel ar putea fi de această dată mai puternic, notează dpa, conform Agerpres.

Citește și - Franţa, în criză de carburanți. A folosit de urgență rezervele strategice pentru a evita oprirea fabricilor de zahăr

Franţa a eliberat o parte din rezervele strategice de carburanţi pentru producătorii de zahăr, după ce aceştia din urmă au avertizat că lipsa de motorină afectează recoltatul sfeclei de zahăr, ceea ce ar putea duce la oprirea fabricilor de zahăr, a anunţat luni Asociaţia producătorilor de zahăr din Franţa (SNFS), scrie Reuters. 

O serie de greve pentru salarii mai mari la rafinăriile TotalEnergies şi ExxonMobil au perturbat rafinarea petrolului şi distribuţia carburanţilor, astfel că o treime din benzinăriile din Franţa nu au suficienţi carburanţi. Guvernul de la Paris a anunţat săptămâna trecută că a recurs la rezervele strategice de carburanţi pentru a reaproviziona benzinăriile care au probleme cu stocurile.

Grupul Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franţa, a anunţat încă de luna trecută că a fost nevoit să reducă producţia la unele fabrici după ce grupul petrolier TotalEnergies a informat că nu va putea să furnizeze motorină.

Tereos nu a dorit să facă comentarii cu privire la eliberarea de carburanţi de la rezerva strategică.

La rândul său Cristal Union, al doilea cel mai mare producător de zahăr din Franţa, a informat că propriile sale stocuri de carburanţi i-au permis că menţină nivelul producţiei pe parcursul săptămânii trecute dar a adăugat că a recurs la rezervele strategice pe parcursul weekend-ului. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel