Data publicării:

Protest cu 100 de camioane, aprobat de Nicușor Dan. Avocat Bărbuceanu: S-a putut da această autorizație doar cu încălcarea legii

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Primarul Nicușor Dan a dat autorizație pentru un protest cu 5.000 de oameni și 100 de camioane în Piața Constituției.

Primarul Nicușor Dan a anunțat astăzi pe Facebook faptul că a aprobat pentru 3 zile un protest cu 5.000 de oameni și 100 de camioane în Piața Constituției din București. În începutul mesajului, edilul a specificat că protestul „nu va afecta traficul din București“.

Nu este clar, însă, cum vor intra acele camioane în Capitala României în condițiile în care nu au voie în centrele orașelor. 

Avocat Bărbuceanu: Doar Nicușor Dan poate să spună cum a aprobat așa ceva

L-am contactat pe avocatul Bogdan Bărbuceanu pentru a vedea ce spune legea în privința unor astfel de proteste, în condițiile în care 100 de camioane se vor îndrepta către centrul Capitalei și, cu siguranță, vor perturba traficul în zonă.

„S-a putut da o astfel de autorizație doar cu încălcarea legii. Nu se pot da autorizații prin care să se blocheze drumurile publice. Se poate da autorizație în Piața Victoriei, acolo unde e marcat, pentru că nu încurcă circulația, la fel în Piața Constituției și în oricare alte spații unde nu se încurcă circulația public.

Or, dacă intră 100 de camioane în București, vă dați seama ce o să fie! În primul rând încurcă circulația în București, iar în al doilea rând blochează un drum public“, a spus avocatul Bogdan Bărbuceanu.

CITEȘTE ȘI        -        Protestul din București, aprobat de Nicușor Dan la cererea avocatului Dianei Șoșoacă. Av. Mircea Bogdan: Am făcut-o ca un "omagiu" adus acestor protestatari

Primarul a decis acordarea autorizației de protest pentru fix 100 de camioane, nici mai mult, nici mai puțin, dar fără a exista specificații clare cu privire la modul în care vor fi inventariate acestea. Și în această speță, avocatul a explicat de ce abordarea lui Nicușor Dan este una nemaivăzută și a spus cum se dau de regulă autorizațiile de protest.

„De regulă, autorizațiile se dau estimativ pentru un număr de cetățeni, între 2.000 și 5.000 de persoane. Nici pe ăia nu poți să-i numeri. Autorizații pentru astfel de acțiuni de protest cu mijloace de transport nu sunt prevăzute. Pe de altă parte, nu poți să blochezi un drum pentru că e infracțiune. Cum s-a dat o astfel de autorizație... doar domnul Nicușor Dan ar putea să ne răspundă?!“, a mai spus, pentru DC News, avocatul Bogdan Bărbuceanu.

Avocatul a invocat Articolul 339 din Noul Cod Penal.

Acolo, la „împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice“, la punctul (3), scrie negru pe albă că se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă „aşezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulaţia pe drumul public, dacă se pune în pericol siguranţa circulaţiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic“.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel