Data actualizării:
Data publicării:

Protest al taximetriștilor, luni, în Piața Constituției. Coman: Să își asume faptul că trebuie modificată o lege dată de ei, dată strâmb

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Taximetriștii, cu peste 600 de taxiuri, din București și din țară, protestează în această dimineață în Piața Constituției.

În următoarele două zile sunt așteptate la protestul taximetrițtilor din Piața Constituției peste 1.800 de mașini, potrivit reprezentantului Taxi București, Cristian Coman.

”Noi de aici nu mai plecăm. O să rămân cu voi în stradă, o să rămân cu voi aici. Stăm până se rezolvă, nu se pleacă acasă până când nu se scrie această ordonanță.

Asta trebuie să înțeleagă toată lumea. Băieții care au venit de la sute de kilometri nu vor pleca până în momentul în care nu se pune măsuța aici, în mijlocul nostru,  și trei scaune pe care invităm Transporturile, Digitalizarea și Ministerul Finanțelor, să vină să semneze această ordonanță.

Să își asume faptul că trebuie modificată o lege dată de ei, dată strâmb, acum patru ani de zile. Așa ceva nu se mai poate”, a declarat Cristian Coman, reprezentantul Taxi București.

”Săptămâna trecută, luni, au avut comisie. Au venit doar Transporturile și Finanțele. Digitalizarea nu a venit, au amânat pentru joi.

Apoi au venit Digitalizarea și Transporturile, dar nu a venit Finanțele”,a mai spus Coman, care se întreabă dacă este nevoie să se meargă la fiecare instituție pentru a-i aduna pe reprezentanții celor care ar trebui să semneze actul de modificare.

”Stăm de două săptămâni în stradă și nimeni nu ne bagă în seamă. Dacă astăzi este luni, iar noi avem protest autorizat până miercuri, asta nu înseamnă că nu putem să stăm și peste ziua de miercuri, iar asta ține de Guvern”, a mai spus Coman.

Știre inițială

Taximetriștii protestează luni în Piața Constituției, solicitând emiterea, în regim de urgență, a unei Ordonanțe de modificare a Legii 204/2019 (OUG 49/2019), pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 49/2019 privind activitățile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto, transmite Agerpres.

Luni, la protestul se va desfășura între orele 7:00-9:00, vor participa taximetriștii, membri ai Asociației Naționale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT), precum și peste 800 de taxiuri, atât din București, cât și din țară.

Conform unui comunicat al Confederației Sindicale Naționale Meridian, acțiunea are ca scop atragerea atenției Guvernului României, privind multiplele solicitări depuse în ultimele șapte luni, în încercarea de a modifica Legea 204/2019 (OG49/2019), care reglementează transportul alternativ.

Care sunt revendicările protestatarilor

Principalele revendicări ale taximetriștilor vizează: limitarea copiilor conforme, pe criterii similare cu cele aplicate serviciului de taximetrie, având ca rezultat protejarea calității vieții și aerului, aglomerării traficului și poluarea din marile orașe, cât și asigurarea unei predictibilități economice pe acest segment de piață; eliminarea posibilității de emitere a copiei conforme pentru auto deținute de operatori cu contract de comodat sau închiriere și ridicarea pragului de autorizare la vechimea mașinii la 5 ani prima autorizare, maximum 10 ani; interzicerea colantării, sau aplicarea regulamentelor locale cu privire la r lame, pe autoturismele arondate la platformele digitale și aplicarea de ecusoane pe portierele spate care să conțină datele de identificare ale operatorului; eliminarea ”tarifului dinamic” potrivit recomandărilor de la Consiliul Concurenței cu privire la practicile înșelătoare; respectarea Art. 6 din Legea 204/2019 cu privire la fiscalizarea curselor și comisioanelor printr-o entitate fiscală înregistrată la ONRC cu Suspendarea avizului tehnic până la intrarea în legalitate.

”Precizăm de la început că acest protest nu este organizat pentru a pune presiune pe factorii decizionali, avem încrederea și argumentele că propunerile noastre de modificare a legislației, în speță OG49/2019 (Legea 204/2019), se vor concretiza într-o ordonanță de urgență pentru modificarea acesteia. Guvernul este obligat să asigure, prin politicile aplicate, un climat concurențial corect pentru toți jucătorii de pe aceeași piață.

Este evident faptul că OG49/2019 are nevoie de ajustări tocmai pentru a asigura acest aspect. Având în vedere aceste aspecte solicităm Primului Ministru, Domnul Marcel Ciolacu, o întâlnire de urgență, așa cum public și-a exprimat disponibilitatea”, au declarat reprezentanții ANPOTRT.

Sursa citată precizează că a fost emis un Protocol de către Primăria Municipiului București pentru organizarea și desfășurarea adunării publice în zilele de 26, 27 și 28 februarie 2024, potrivit căruia protestul va avea loc în Piața Constituției, parcarea publică, cu afluirea participanților între orele 7:00-9:00, și cu participarea a maximum 800 de autovehicule inscripționate TAXI. Pentru data de 27 și 28, protestul a fost aprobat în aceeași locație, cu participarea a maximum 1.800 de autovehicule inscripționate TAXI.

Citește și: Protestul Taximetriștilor: Revendicări despre concurența neloială pe care o fac platformele de ride-sharing. Reportaj DC News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel