Protest al femeilor sârbe din Kosovo: Se încearcă o ghetoizare a minorității sârbe / video
Sute de femei sârbe au manifestat miercuri în nordul Kosovo, în semn de protest împotriva autorităților etnico-albaneze pe care le-au acuzat că au încercat să „ghetoizeze” minoritatea sârbă.
Protestul din nordul orașului Mitrovica, de mult timp un punct fierbinte între sârbi și etnicii albanezi, a avut loc în timp ce oficialii sârbi și kosovari încearcă să găsească o soluție la o dispută legată de plăcuțele de înmatriculare.
Disputa a izbucnit după ce Kosovo a declarat că etnicii sârbi ai țării vor fi amendați dacă nu vor schimba plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor emise de Serbia cu numerele de înmatriculare emise de Pristina.
Sursa de bază a tensiunii este declarația de independență a Kosovo din 2008 față de Serbia. Acesta din urmă nu recunoaște mișcarea și a încurajat minoritatea sârbă din Kosovo să rămână loială Belgradului.
Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a declarat marţi că amână cu două zile planul de a emite amenzi pentru plăcuţele de înmatriculare, conform France24.
Întârzierea a ajutat la calmarea tensiunilor din nordul Kosovo, la o zi după ce negocierile mediate de UE între Belgrad și Pristina privind schema potențial explozivă nu au dat rezultate.
„Sunt bucuros să lucrez cu SUA și UE pentru a găsi o soluție în următoarele două zile”, a scris Kurti pe Twitter (citește AICI).
Disputa a tras un semnal de alarmă în Uniunea Europeană, care a încercat să normalizeze legăturile dintre Serbia și Kosovo și dorește ca ambele să se abțină de la gesturi provocatoare.
Protest în orașul Mitrovica
Protestatarii din orașul Mitrovica l-au acuzat pe Albin Kurti de „teroare” și „tratament inuman” în timp ce mărșăluiau pe străzile orașului din nordul Kosovo.
Unii țineau pancarte pe care scria „femei unite pentru a elibera ghetoul” și „Vreau pace”.
„Scopul nostru este să oferim pace, libertate și o viață pașnică copiilor noștri”, a spus Gordana Savic, asistenta șefă la Spitalul Mitrovica, în timp ce se adresa celorlalți protestatari.
Disputa privind plăcuțele de înmatriculare a vehiculelor a provocat, de asemenea, furia sârbilor kosovari din poziții oficiale.
Sute de ofițeri de poliție, judecători, procurori și alți funcționari publici și-au părăsit posturile, provocând o cădere a statului de drept și stârnind temeri de tensiuni sporite.
Mitrovica a rămas divizată etnic între nordul majoritar sârb și sudul majoritar albanez de la războiul din 1998-1999 dintre forțele sârbe și rebelii albanezi.
Minoritatea sârbă din Kosovo, care însumează aproximativ 120.000 de oameni, refuză să fie loială Priștinei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News