Data publicării:

Prostata, patru patologii importante. Conf. dr. Marcian Manu, SANADOR, explicații complete, pe înțelesul tuturor - VIDEO

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Captură de ecran / Foto: DC Medical
Captură de ecran / Foto: DC Medical

Conf. dr. Marcian Manu, medic urolog la Spitalul Clinic de Urgență SANADOR, este invitatul zilei la interviurile DC Medical și DC News. Acesta explică patologiile importante în cazul afecțiunilor de prostată.

„Prostata este vinovată de patru patologii importante. Una este inflamator infecțioasă și aici vorbim in general despre prostatite. Proprietarul este vinovat dar și ea este vinovată de necazul pe care îl produce posesorului. Deci patologia inflamatorie infecțioasă, respectiv prostatitele reprezintă o primă categorie de boli despre care vom vorbi.

Patologia benigna a prostatei, hipertrofia benignă de prostată sună pompos așa, popular se spune adenomul de prostată, este ceea ce cunoaștem și auzim de atâta timp, este patologia o hipertrofie, o creștere a prostatei într-o direcție bună îi spunem din punct de vedere al prognosticului pe termen lung, dar proastă din punct de vedere al necazurilor pe care le poate produce.

Cea de a treia categorie este cancerul de prostată și cu acesta nu se glumește și o să discutăm și de el și cea de a patra categorie și care se discută foarte puțin este litiaza prostatică sau calcificările prostatice, despre care lumea nu vorbește și care reprezintă de asemenea o patologie cu tratamentul ei, cu complicațiile ei și care reprezintă cea de-a patra verigă a elementelor patologice de care vorbim în momentul de față.” precizează conf. dr. Marcian Manu

Moduri prin care infecțiile se dobândesc

„Infecțiile se dobândesc în mai multe moduri la prostatite că despre ele vorbim, pot fi acute sau cronice cu simptomatologii asemănătoare dar în acut, normal că este mult mai zgomotoasă și mai violentă, apar frecvent și sunt cunoscute ca afecțiunile prostatei care apar la oamenii tineri, în general la bărbații tineri. Prostatitele acute cel mai frecvent apar după contacte sexuale neprotejate în cadrul afecțiunilor cu transmitere sexuală, ele pot fi canalicular ascendente dinspre uretră spre prostată și pot infecta prostata și ăsta este mecanismul principal care poate determina o apariție a unei infecții prostatice.

Un alt mecanism este că infecția poate veni pe cale sanguină de la distanță, de la un abces dentar, de la un abces pulmonar, deci este un parenchim, o carne, exact cum este și plămânul, exact cum este și ficatul, oriunde, și rinichiul. El poate primi o bacterie din altă parte pe cale sanguină.

Toate aceste lucruri nu se întâmplă la populația masculină în general și trebuie să aibă niște factori favorizanți și în principal să spunem groapa de potențial imunologic, nu toți avem același statul imunologic permanent. Sunt foarte multe cazuri care pot duce la depresii imunitare și care pot favoriza apariția acestor prostatite, nu numai la tineri dar și la să spunem la bărbații adulți iar la bătrâni în general mecanismul de producere al prostatei care există și la persoanele în vârstă, după 60, 65 de ani, mecanismele în principal sunt datorate inițial prostatei și obstrucției pe care o produce la nivelul aparatului urinar, care se infectează și infectează secundar prostata. Prostata blochează uretra, urina nu se evacuează din vezică, stagnează în vezică, apa care nu curge face mătasea broaștei, lacul e murdar, râul e curat, îmi place să spun și să cred. În momentul în care vezica urinară, nu se golește, ceea ce este normal să se întâmple din punct de vedere fiziologic, actul micțional este un act complet, deci vezica urinară trebuie să se golească complet în timpul micțiunii. Dacă vezica are o obstrucție pe uretră, obstrucția fiind reprezentată de către prostată, pentru că uretra trece prin prostată, atunci o parte in vezică se luptă la un moment dat și o perioadă de timp se va goli, pentru că își va dezvolta mușchiul care se numește detrusor care va învinge această presiune care se opune, treptat în timp însă el se decompensează. Practic vezica urinară rămâne plină și asta înseamnă retenție urinară incompletă fară distensie și este o primă etapă de decompensare vezicală.” conform spuselor lui Marcian Manu, Conf. dr.

Vezi materialul complet:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel