Data publicării:

Propunerile de pace ale Rusiei, o viziune „absurdă” asupra războiului. SUA spun că Putin cere capitularea Ucrainei, nu negocieri

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
Agerpres
Agerpres

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat sâmbătă că ultima propunere de pace a Rusiei pentru Ucraina este menită să mențină dominația asupra țării și reprezintă o "viziune complet absurdă", relatează Agerpres, care citează Reuters.

De asemenea, el a menționat că absența Chinei de la Summitul pentru pace în Ucraina este probabil rezultatul presiunilor exercitate de Rusia pentru a nu participa.

Lideri mondiali s-au reunit sâmbătă într-o stațiune montană elvețiană pentru a obține sprijin pentru propunerile de pace ale Ucrainei. Președintele american Joe Biden a lipsit de la summit, iar China a evitat participarea, considerându-l o pierdere de timp, potrivit Moscovei.

Vicepreședintele american Kamala Harris a respins condițiile impuse de președintele rus Vladimir Putin pentru negocierile de pace cu Ucraina, calificându-le drept absurde, conform dpa.

"Trebuie să spunem adevărul. El nu cere negocieri, ci capitularea", a afirmat Harris la reuniunea de pace din Elveția, care a început sâmbătă.

"America este alături de Ucraina nu din caritate, ci pentru că este în interesul nostru strategic", a adăugat vicepreședintele american, citat de dpa.

Conferința pentru discutarea propunerilor de pace pentru Ucraina, desfășurată în stațiunea elvețiană Buergenstock, trebuie să continue cât mai curând posibil, a declarat sâmbătă președintele Finlandei, Alexander Stubb.

"Pacea este întotdeauna un proces", le-a spus el celor peste 50 de lideri reuniți la un hotel cu vedere spre lacul Lucerna.

"Avem 1.300 de kilometri de graniță cu Rusia. Rusia a invadat Finlanda în cel de-al Doilea Război Mondial, am pierdut 10% din teritoriul nostru, inclusiv pământul unde s-au născut bunicii mei și tatăl meu", a mărturisit președintele finlandez.

Pacea în Ucraina nu poate fi o "capitulare" a țării, a declarat și președintele francez Emmanuel Macron, prezent la summitul din Elveția. "Suntem toți hotărâți să construim o pace durabilă, și așa cum au menționat mulți dintre voi, o astfel de pace nu poate fi o capitulare ucraineană", a afirmat Macron. "Există un agresor și o victimă", a adăugat el, spunând că "cercul țărilor care participă la procesul de elaborare a unui plan de pace pentru Ucraina ar trebui să fie lărgit".

Zeci de refugiați ucraineni din coruri din toată Elveția s-au reunit sâmbătă în orașul Lucerna, în apropierea summitului mondial, pentru a cânta "Oda bucuriei" de Beethoven, o lucrare corală care întruchipează speranțele lor de pace și libertate.

Cântăreții s-au adunat într-o piață publică din Lucerna, în apropiere de stațiunea montană Buergenstock, unde zeci de lideri mondiali s-au întâlnit pentru a sprijini propunerile de pace ale Ucrainei.

Printre interpreți se aflau aproximativ 50 de refugiați ucraineni, unii dintre ei purtând costume naționale, din cinci coruri diferite din întreaga Elveție. Țara a acceptat peste 65.000 de refugiați ucraineni de la invazia Rusiei în februarie 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel