Propunere privind salariile profesorilor: examene din trei în trei ani pentru a evalua competența dascălilor
Autor: Anca Murgoci | Publicat pe: 09 iun 2023, 21:18
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Sociologul Alfred Bulai a avut o idee privind salariile profesorilor.

„Eu aș fi mers pe următoarea chestiune privind greva profesorilor: Vreți salariile pe care le cereți? Ok, vi le dau. Vă dăm exact cât ați vrut voi, dar cu o singură condiție: la fiecare trei ani, aveți examene pentru a vedea cât de competenți sunteți, examene în cadrul cărora puteți să și scădeți, dar să și urcați. Adică să verificăm și calitatea muncii. Este o idee care mi-a venit pe loc, poate fi rafinată desigur”, a zis sociologul Alfred Bulai la emisiunea „Nod în papură”.

Câți elevi iau bacalaureatul, de exemplu, dintre cei cărora le predai? Să fie niște criterii de performanță. Desigur, această idee trebuie adaptată.

„Ideea în sine este următoarea: vă dăm câți bani vreți, dar haideți să vedem ce faceți de banii ăștia”, a mai zis sociologul.

Sociologul Alfred Bulai a făcut o previziune privind finalul grevei profesorilor

„Mi-ar fi plăcut enorm să se blocheze anul școlar, să nu mai avem bacalaureat, să se dea sistemul peste cap pentru ca guvernanții să prindă o sperietură, să vadă că domeniul acesta merită cât de cât atenție. Dar nu se va ajunge aici. Eu cred că profesorii vor intra la ore”, a zis Alfred Bulai la DC News și DC News TV, în emisiunea „Nod în papură”.

„Greva se va încheia mai devreme sau mai târziu. Profesorii nu vor obține maximul dorit, vor obține doar ceva. În principiu, nu cred că va fi o mare revoluție, dar atenție: „revoluția” poate că se stingea de acum o săptămână-două, doar că guvernanții au făcut exact ce nu trebuiau să facă: când ai o grevă, trebuie să tratezi oamenii cu maximă seriozitate și cu mesaje pozitive. Încerci o retorică a comunicării, a dialogului. Profesorii au venit și au cerut o anumită sumă, iar guvernanții, inițial, nu au acceptat nicio sumă și au propus niște vouchere. A fost o golănie”, a mai zis sociologul.

„Din păcate, nu cred că greva se va termina bine pentru profesori. Și repet: greva s-ar fi terminat mai repede dacă guvernanții nu puneau gaz pe foc cu voucherele. Aceste formule au dus la radicalizare”, a mai spus Alfred Bulai.

Vedeți mai multe aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?