Propaganda rusă, noi instrucţiuni. Legea marţială, tratată precum pandemia
Propagandiştii de la Moscova au primit noi instrucţiuni privind comunicarea despre legea marţială instituită de Vladimir Putin în regiunile ucrainene anexate.
Propagandiştii ruşi au primit noi instrucţiuni pentru a calma populaţia, aşa-numita lege marţială "decretată" de preşedintele Vladimir Putin în regiunile ucrainene ocupate urmând să fie comparată cu pandemia de coronavirus - potrivit unei analize făcute de portalul independent de ştiri Meduza.
După ce Putin a semnat, miercuri, "instituirea" unei aşa-numite legi marţiale în teritoriile ucrainene aflate sub ocupaţia trupelor ruse, propagandiştii Moscovei au primit de la Kremlin instrucţiuni în care sunt sfătuiţi ce şi cum trebuie să relateze telespectatorilor şi cititorilor despre acest regim de control militar.
"Recomandările" încep cu o notă cheie: "Este important să liniştim publicul - nu s-a schimbat nimic semnificativ!". Pentru a întări această teorie, propagandiştii ruşi trebuie să transmită că "legea marţială" a fost declarată în patru teritorii ocupate temporar ale Ucrainei unde aceasta era, de fapt, instituită şi înainte de anexare.
Iar restricţiile care au fost introduse în regiunile de frontieră ale Rusiei trebuie explicate prin presupusa "preocupare faţă de protecţia infrastructurii critice".
De ce această paralelă cu pandemia
De asemenea, administraţia liderului de la Kremlin îi "sfătuieşte" pe propagandişti să facă o paralelă între legea marţială şi lupta împotriva pandemiei de coronavirus. La fel ca înainte, guvernanţii ruşi au primit puteri sporite, iar la nivel federal, premierul Mihail Mişustin şi primarul Moscovei, Serghei Sobianin, au fost implicaţi în coordonarea tuturor acestor activităţi. Acum, conform metodologiei Kremlinului, propagandiştii se vor concentra pe faptul că oficialii se vor angaja în "mobilizarea industriei, orientarea economiei spre a lucra sub sarcinile armatei şi măsuri de sprijinire a celor mobilizaţi şi a familiilor acestora". Această măsură din urmă va fi justificată de presupusa "reducere a birocraţiei".
Propagandiştii, dar şi Vladimir Putin, vorbesc în mod regulat despre modul în care Rusia a depăşit aparent în mod eficient pandemia de coronavirus. "Ei (toţi ceilalţi în afară de ruşi, n.r.) nu au capacitatea de a se mobiliza, după cum s-a dovedit, iar capacitatea noastră este mai bună. Mobilizarea întregului sistem de sănătate şi a industriei (în Rusia - n.r.) s-a dovedit a fi pur şi simplu incomparabil mai mare decât în ţările europene şi în SUA, unde există doar un fel de colaps" - a afirmat Putin într-o declaraţie anterioară. Meduza subliniază, însă, că autorităţile ruse au eşuat în privinţa campaniei de vaccinare anti-COVID-19 şi au refuzat să impună restricţii pentru a ameliora majoritatea valurilor de coronavirus, ceea ce a condus la faptul că Rusia a înregistrat una dintre cele mai mari rate de deces în contextul pandemiei, scrie Rador.
Regimul de alertă de la Moscova a fost întărit, după ce Putin a declarat legea marţială în teritoriile ucrainene anexate
Regimul de alertă întărit la Moscova, anunţat miercuri de preşedintele rus Vladimir Putin, nu va duce "în acest stadiu" la schimbări în viaţa de zi cu zi a locuitorilor capitalei ruse, a afirmat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, informează AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News