Pronunțarea în dosarul "Mătuşa Tamara" s-a amânat din nou
Sentința în dosarul "Mătuşa Tamara" a fost amânată din nou pentru 15 decembrie, au decis magistrații ICCJ, miercuri dimineața. Această nouă amânare vine după ce avocații fostului premier, Adrian Năstase, au depus la dosar noi înscrisuri, fapt ce a dus la amănarea pronunțării unei decizii.
Miercuri dimineața, ÎCCJ a decis amânarea pronunțării verdictului în dosarul"Mătușa Tamara" pentru 15 decembrie, după ce avocații lui Adrian Năstaseau depus la dosar noi înscrisuri de care instanța trebuie să țină seama.În acest dosar, fostul prim-ministru Adrian Năstase a fost judecat pentru dare de mită, alături de fostul său consilier, Ristea Priboi, şi de fostul şef al Oficiului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Ioan Melinescu.
În acest caz, este posibil ca Adrian Năstase să primească o condamnare cu suspendare, pedeapsă care o susțin și procurorii. Totuși, decizia pe care o va lua Secţia penală a Înaltei Curţi nu este una definitivă şi va putea fi contestată. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încheiat dezbaterile în dosarul "Mătuşa Tarara" la termenul din 24 noiembrie, iar pronunţarea deciziei a fost amânată pentru 7 decembrie.
Fostul prim-ministru Adrian Năstase a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în octombrie 2009, pentru dare de mită, în dosarul "Mătuşa Tamara". În aceeaşi cauză au fost judecaţi şi Ioan Melinescu, fostul şef al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, dar şi Ristea Priboi, fost consilier al lui Năstase în perioada în care acesta conducea Guvernul României.
Ioan Melinescu, preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) între anii 2001-2004, a fost acuzat de procurorii DNA de sustragere sau distrugere de înscrisuri, luare de mită şi divulgare de informaţii. Ristea Priboi, consilier al fostului prim-ministru Năstase şi fost deputat în perioada 2000-2004, a fost trimis în judecată pentru complicitate la luare de mită şi dare de mită.
În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în cursul lunii noiembrie 2000, Ioan Melinescu, în calitate de membru al Plenului Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, i-a contactat, cu ajutorul denunţătorului din acest caz, Genică Boerică, pe Priboi şi Năstase, cărora le-a transmis că în cadrul Oficiului se află în lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o lucrare având ca obiect depunerea în numerar a unei sume de 400.000 dolari, într-un cont bancar al cărui titular era Daniela Năstase, soţia fostului premier.
Anchetatorii susţin că Melinescu i-ar fi promis lui Adrian Năstase că va bloca lucrarea până după alegerile din decembrie 2000, sugerând că acest dosar trebuie să dispară. Năstase s-a declarat de acord cu propunerea respectivă, arătând că urmăreşte această finalitate, potrivit DNA.
Ca urmare a acestei înţelegeri, după numirea sa, la data de 28 decembrie 2000, în funcţia de prim-ministru al Guvernului României, Năstase a determinat, în prima şedinţă de guvern, emiterea HG nr.1399/30.12.2000, pe care a şi semnat-o în calitate de prim-ministru. Prin respectiva hotărâre a fost numit în funcţia de preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor Ioan Melinescu, fiind revocat fostul preşedinte Adrian Cucu, precum şi unul dintre membrii Plenului (care se ocupa de coordonarea verificărilor legate de provenienţa şi circumstanţele depunerii sumei de 400.000 USD în contul Danielei Năstase), potrivit procurorilor.
În urma în această funcţie, abuzând de prerogativele ce-i erau conferite, precum şi de lipsa unor reglementări stricte cu privire la circuitul lucrărilor în cadrul Oficiului, Melinescu ar fi sustras lucrarea nr. S3439/1999 (care o viza pe Daniela Năstase), şi a înmânat-o, în prezenţa denunţătorului, lui Ristea Priboi, consilier al premierului Năstase, care urma să i-o transmită acestuia.
La data de 18 ianuarie 2006, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a sesizat organele de urmărire penală cu privire la dispariţia lucrării nr.S3439/1999.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News