Proiectul Roșia Montana, între neputință, nepăsare și incompetență
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
ionel-blanculescu
ionel-blanculescu

Inca odata, daca mai era cazul, statul roman isi dovedeste neputinta, delasarea, chiar nepasarea si incompententa in fata unui proiect economic amplu, care ar putea sa dezvolte pe orizontala si verticala economiei romanesti sinergii, de care avem atata nevoie astazi, cand criza economica musca necrutator din nivelul de trai al romanilor. In urma cu cateva minute, citeam in presa financiara, ca Upetrom 1 Mai Ploiesti va disponibiliza colectiv, dintr-odata, in luna septembrie, 50% din numarul total de muncitori, peste 740 de angajati. Si nu este singura intreprindere. Contractia consumului la nivel european si national va multiplica acest gen de drame.

autor: Ionel Blănculescu

Si in aceste conditii, Romania taraganeaza de ani de zile punerea in opera a unui proiect economic de anvergura! Am citit multe puncte de vedere si pro si contra! Cu siguranta, parerile sunt intr-atat de impartite, incat este nevoie de o decizie curajoasa, guvernamentala, bazata pe garantii, in ceea ce priveste fezabilitatea proiectului si mai ales siguranta mediului si pe avantaj reciproc.

Mai mult, asistam la o reala dezbatere nationala bazata pe declaratiile Presedintelui tarii, potrivit carora BNR ar avea nevoie sa-si dubleze rezerva de aur. Sunt de acord ca a fost o scapare a Presedintelui, nu exista nicio legatura intre proiectul Rosia Montana si rezervele de aur ale BNR. De aici, pana la a devora subiectul si la a-l transforma in asa zis alibi pentru realizarea proiectului este totusi rea credinta sau necunoastere. Orice specialist in economie realizeaza ca BNR are cu totul si cu totul alte ratiuni in ceea ce priveste managementul operatiunilor cu aur si active externe,urmarind mentinerea rezervelor internationale,inclusiv in aur, detinut in tezaur in tara sau depozitat in strainatate, la un nivel adecvat tranzactiilor externe ale Romaniei si nu ciclului de productie-vanzare sau nevoilor de desfacere ale unui operator economic in domeniul exploatarii petrolifere, chiar cu participare de stat in capital.

Citeşte mai departe pe blanculescu.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel