Proiectul privind confiscarea extinsă a averilor, adoptat de Comisie în Senat
Comisia juridică din Senat a adoptat marţi proiectul de lege pentru confiscarea extinsă a averilor, propus de Ministerul Justiţiei, cu o serie de amendamente, urmând ca actul normativ să intre joi în dezbaterea plenului.
Președintele comisiei, Toni Greblă, a precizat că în favoarea raportului favorabil cu amendamente al Comisiei juridice s-au pronunţat toţi senatorii membri ai Comisiei, fiind înregistrată o singură abţinere. Proiectul de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei modifică Codul Penal şi introduce conceptul de "confiscare extinsă", pentru situaţia în care o persoană este condamnată pentru comiterea unei infracţiuni pentru care legea prevede o pedeapsă cu închisoarea mai mare de 5 ani şi care este susceptibilă să-i procure un folos material, caz în care instanţa poate dispune confiscarea şi a altor bunuri. În cazul proiectul de lege Senatul este prima cameră sesizată, în timp ce Camera Deputaţilor este camera decizională.
Guvernul a propus un proiect de lege de modificare şi completare a Codului penal, prin care ar urma să fie introdus în legislaţie instrumentul confiscării extinse a averii."Această prezumţie este una relativă, aşa încât ea va fi răsturnată, de la caz la caz, prin administrarea probelor care vor crea convingerea instanţei că bunurile deţinute de persoana condamnată sunt obţinute din săvârşirea de infracţiuni", se arată în expunerea de motive, potrivit căreia "condiţiile prevăzute prin prezentul proiect, şi care trebuie dovedite în prealabil, sunt suficiente pentru a răsturna prezumţia fără a se încălca totuşi principiul constituţional amintit".
În cazul în care proiectul de lege va fi adoptat, procurorul ar fi obligat să probeze doar faptul că o persoană anume, într-un interval de timp, a fost implicată în săvârşirea anumitor infracţiuni, spre exemplu fapte de crimă organizată, iar din acel moment, judecătorul poate prezuma că bunurile dobândite sunt rezultatul unor activităţi infracţionale desfăşurate de persoana condamnată în cursul unei perioade anterioare condamnării care este considerată rezonabilă de către instanţă. "În această ipoteză ar reveni persoanei condamnate sarcina probei privind caracterul licit al averii dobândite. Dacă judecătorul ajunge la concluzia că valoarea bunurilor deţinute este disproporţionată în raport cu veniturile legale poate dispune confiscarea acestora de la persoana condamnată", se subliniază în documentul ce a fost pus în această vară în dezbatere publică pe site-ul MJ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News