Data actualizării:
Data publicării:

Legea Pensiilor a fost adoptată în Camera Deputaților / Rezultat vot final

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Facebook, Camera Deputaţilor
Foto: Facebook, Camera Deputaţilor

Legea Pensiilor a fost adoptată, astăzi, 20 noiembrie 2023, în Camera Deputaților.

UPDATE:

Legea Pensiilor a fost adoptată în Camera Deputaților cu 199 de voturi „pentru“, 39 „contra“ și 17 abțineri.

UPDATE:

Cristian Seidler, deputat USR, a susținut, luni, în plenul Parlamentului, că noua Lege a Pensiilor este „o minciună cap-coadă“, susţinând că acesta va crea „haos bugetar“.

„Această nouă lege este o minciună cap - coadă pentru că asta v-aţi obişnuit să faceţi, să minţiţi pensionarii pe care îi vedeţi strict ca o masă de manevră în scop electoral“, a spus Seidler, menţionând că a primit mesaje de la o mulţime de pensionari nemulţumiţi.

„Minciună cum că această nouă lege ar elimina inechităţile, pentru că o spune şi Blocul Naţional Sindical citez: această lege creează inechitate raportat la contributivitate. Şi, de fapt, cea mai mare inechitate este că în continuare există pensii speciale pe care le-aţi salvat pentru cel puţin încă 40 de ani. USR îşi doreşte creşterea pensiilor şi un sistem de pensie echitabil, dar spunem „Nu“ acestei minciuni legalizate şi haosului bugetar pe care îl creaţi cu bună-ştiinţă“, a mai precizat deputatul USR.

UPDATE:

Raportul Comisiei pentru Muncă din Camera Deputaților pe Legea Pensiilor.

UPDATE:

Astăzi, după dezbaterile începute la ora 10.00 în Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților, proiectul de Lege privind sistemul public de pensii a primit aviz favorabil, cu mai multe amendamente.

Au fost avizate doar amendamentele PSD și PNL, în timp ce amendamentele opoziției nu au fost susținute la vot.

Proiectul a fost dezbătut de Senat săptămâna trecută într-o ședință cu scandal și are termen de adoptare limită din partea Parlamentului până pe 21 noiembrie. Principala problemă ridicată de parlamentarii opoziției este lipsa impactului bugetar care nu este trecută în lege.

Anterior, marțea trecută, Senatul României a adoptat proiectul de lege privind sistemul public de pensii, după ce comisiile de specialitate au emis raport favorabil cu amendamente admise.

UPDATE: Proiectul legii pensiilor a primit, luni, raport de adoptare cu mai multe amendamente în cadrul Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor. Tot luni proiectul urmează să fie dezbătut şi votat în plenul Camerei Deputaţilor, într-o şedinţă care urmează să înceapă la ora 16:00.

UPDATE: Proiectul legii pensiilor va intra luni la votul final în plenul Camerei Deputaţilor. Proiectul se află luni la Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, care urmează să elaboreze un raport.

După ce comisia va vota pentru raport, proiectul legii pensiilor va intra în dezbatere şi va fi supus votului şi în plenul Camerei Deputaţilor. Şedinţa de plen începe la ora 16,00.

Știre inițială

Proiectul legii pensiilor va intra luni în dezbaterea Comisiei pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor, după cum a decis săptămâna trecută Biroul permanent al forului legislativ. Astfel, deputaţii Comisiei pentru muncă se vor reuni în şedinţă luni, 20 noiembrie, de la ora 11:00, scrie Agerpres.

Termenul de depunere a amendamentelor a fost de 17 noiembrie, iar termenul de depunere a raportului este data de 20 noiembrie, acesta urmând să fie dezbătut şi în şedinţa de plen.

Amintim că Senatul a adoptat, marţi, 14 noiembrie, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.

S-au înregistrat 85 de voturi ”pentru”, şase voturi ”împotrivă” şi 19 abţineri. Majoritatea amendamentelor adoptate de Senat au fost ale grupurilor PNL şi PSD.

Conform proiectului Guvernului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

Dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică).

Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.

Citește și: Atenție, pensionari! Ministrul Muncii anunță bani în plus: Se întâmplă de la 1 ianuarie 2024

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel