Proiectul CSM care poate zgudui Justiția din temelii: Cum ar putea fi înlocuite Codruța Kovesi de la DNA sau Livia Stanciu de la ICCJ
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Consiliul Superior al Magistraturii va analiza marți un proiect de modificare a legii privind statutul magistraților, pus pe ordinea de zi de o comisie din cadrul CSM. Dacă plenul va vota propunerile Comisiei, Parlamentul ar putea schimba rapid statutul magistraților - aflat în procedură de reexaminare în Camera Deputaților. În acest caz, vor putea fi schimbate în scurt timp regulile prin care se fac numirile în funcțiile cheie din Justiție: procurori-șefi, adjuncți ai acestora, președinte și vicepreședinte ai ICCJ sau șefi de secții. În prezent, aceștia sunt numiți de președintele țării, la propunerea ministrului Justiției sau cu aviz de la CSM. În aceste condiții, ar putea fi înlocuiți, printre alții, Livia Stanciu și Ionuț Matei - de la Înalta Curte - sau Laura Codruța Kovesi - de la DNA, scrie 

Se urmărește excluderea politicului din numirile judecătorilor și procurorilor

Potrivit informațiilor prezentate de sursa citată, noile reguli prevăd ca numirea și revocarea în și din funcții de conducere a procurorilor și judecătorilor să fie făcută exclusiv de secțiile de procurori, respectiv de judecători din cadrul CSM.

Vicepreședintele CSM, Gheorghe Muscalu, a transmis, citat de hotnews.ro: „Opinia majoritară este aceea de a fi scos total și președintele și factorul politic - ministrul Justiției, în speță - și de la procurori, și de la judecători. Și de a uniformiza cele două proceduri de numire pentru funcțiile de conducere”.

Proiectul inițiat în 2013

Problema modificării de numire în funcții de conducere a magistraților a fost ridicată în mai 2013.

În minuta ședinței din 13.05.2013, referitor la modificarea și completarea art. 54 din legea nr, 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, aflată pe rolul Camerei Deputaților în procedura de reexaminare ca urmare a deciziei Curții Constituționale nr. 1029/2008, Comisia apreciază că ar trebui operate următoarele schimbări: " ...(1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau de la parchetele de pe langa curtile de apel, care au o vechime efectiva de cel putin 12 ani in functia de judecator sau de procuror, pe o perioada de 4 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data". (4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin (1) se face de catre Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. In toate cazurile, Sectia se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru motivele prevazute la art 41 alin (2) care se aplica in mod corespunzator" În același timp s-a reținut că ar trebui reglementată în mod corespunzător și numirea în funcțiile de conducere de la Înalta Curte de Casație si Justiție, motiv pentru care s-a precizat că alineatele (1), (3) și (6) ale art. 53 din Legea nr. 303/ 2004 republicată cu modificările și completările ulterioare, trebuie modificate după cum urmează: ... (1) Presedintele, vicepresedintii si presedintii de sectie ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani. (3) Numirea in functiile prevazute la alin (1) se face pe o perioada de 4 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data. (6) Revocarea din functie a presedintelui, a vicepresedintilor sau a presedintilor de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie se face de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii. In toate cazurile, Sectia se poate sesiza din oficiu, la cerea unei treimi din numarul membrilor sau la cererea adunarii generale a instantei, pentru motivele prevazute la art 51. alin (2) care se aplica in mod corespunzator."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel