Data publicării:

Proiectil lansat din Yemen, interceptat de armata israeliană

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Un proiectil lansat din Yemen a fost interceptat de IDF îniante să intre pe teritoriul Israelului.

Citește și: Canalul Suez: Egiptul are pierderi uriașe din cauza atacurilor rebelilor din Yemen asupra navelor comerciale

Armata israeliană (IDF) a anunțat luni că a interceptat un proiectil lansat din Yemen înainte ca acesta să intre pe teritoriul israelian, transmite AFP.

”Un proiectil tras din Yemen a fost interceptat de forțele aeriene israeliene înainte de a pătrunde pe teritoriul israelian”, a spus armata într-un comunicat.

Luni mai devreme, armata a anunțat, de asemenea, că a interceptat o dronă în sudul Israelului, lansată din Yemen.

Luni seara, rebelii houthi din Yemen au revendicat într-un comunicat tirul de rachetă ”hipersonică de tip Palestine 2” asupra unui obiectiv din Yaffa (numele arab pentru Jaffa, un cartier din Tel Aviv), precum și că au tras patru drone asupra aceleași regiuni.

Ei au adăugat că își vor continua operațiunile împotriva Israelului până la ”sfârșitul agresiunii împotriva palestinienilor”.

Schimb de rachete Yemen și Israel

De la începutul războiului pe 7 octombrie 2023 în Fâșia Gaza între mișcarea islamistă palestiniană Hamas și Israel, houthii, care controlează capitala yemenită Sanaa, au lansat rachete și drone în direcția Israelului.

Rebelii yemeniți afirmă că atacurile lor sunt manifestații de solidaritate cu locuitorii din Fâșia Gaza. De asemenea, ei vizează nave din Marea Roșie și Golful Aden, despre care spun că au legături cu Israelul, Statele Unite sau Regatul Unit.

Ca răspuns, Israelul a lovit mai multe ținte ale houthi în interiorul Yemenului, în special la Sanaa, notează Agerpres.

Prin Canalul Suez, aflat la capătul Mării Roșii, se desfășoară peste 10% din comerțul mondial cu bunuri și între 25% și 30% din transportul maritim de containere. De altfel, numeroasele atacuri ale rebelilor houthi din Yemen au determinat mai mulți armatori să își suspende trecerea prin zonă și și-au redirecționat navele pe o rută, mai lungă și mai scumpă, care presupune ocolirea Capului Bunei Speranțe, fapt ce adaugă 10-15 zile la durata unei călătorii între Asia și Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel