Proiectele în care a fost implicat Dan Barna, reclamate de DLAF la DNA. Suspiciuni de fraudă cu fonduri europene
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Guvernul României
Guvernul României
Două proiecte în care a fost implicat şi vicepremierul Dan Barna au fost reclamate de Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF) la DNA, pentru suspiciuni de fraude cu fonduri europene. În luna martie, Barna a fost audiat de DLAF, însă atunci liderul USR-PLUS spunea că nu a fost nicio concluzie, dar şi că "inspectorii s-au declarat mulţumiţi". 

Asociația Hermannstadt Design Sibiu, fondată de sora lui Dan Barna, a beneficiat de finanțare din fonduri europene prin intermediul companiei deținute la acel moment de Dan Barna, care ar fi obținut aceste fonduri dintr-un contract tematic cu Consiliul Județean Alba, conform informațiilor care circulă în presă. Concret, în 2014, Comisia Europeană a alocat 100 de milioane de euro, prin POSDRU, pentru afaceri sociale. Se viza crearea de structuri antreprenoriale care să integreze în comunitate persoane vulnerabile. Atunci, grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, firma lui Dan Barna și a lui Dragoș Jaliu, a preluat patru astfel de obiective, fondurile fiind asigurate prin Consiliul Județean Alba. Acesta ar fi circuitul prin care a beneficiat Asociația Hermannstadt Design Sibiu de finanțare. Din 5 noiembrie 2020, asociația figurează în insolvență. 

DLAF, anunţ în acest caz. Patru persoane reclamate

"1. Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a finalizat acțiunile de control privind modul în care au fost implementate proiectele finanțate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6 - „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.1 -  „Dezvoltarea economiei sociale”: „Punți comunitare” (POSDRU/168/6.1/S/146256, cod SMIS 56760), „SES-am Deschide-te!” (POSDRU168/6.1/S/144808, cod SMIS 56699), „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560, cod SMIS 21583), beneficiar unitatea administrativ-teritorială Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba.

2. În urma verificărilor efectuate în cazul proiectelor „Punți Comunitare” (cod SMIS 56760) și „SES-am deschide-te!” (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentație se află în procedură de transmitere către Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție. 

Constatările vizează 4 persoane care, la data faptei, dețineau calitățile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entități înființate în cadrul proiectelor). 

Departamentul pentru lupta antifraudă va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea cercetărilor de către organele judiciare.

3. Cu privire la proiectul „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560 - cod SMIS 21583), în urma verificărilor efectuate nu au rezultat indicii privind săvârșirea unor fapte de natură penală.

4. Verificările cu privire la proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” (POSDRU/135/5.2/S/125782 - cod SMIS 51031), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, sunt în curs.

Conform prevederilor legale, Departamentul pentru lupta antifraudă - DLAF va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea investigațiilor.”, arată DLAF, conform newsweek

Dan Barna nu a răspuns solicitării DCNews de a avea o reacție în acest sens. 

VEZI ŞI Dan Barna, audiat la DLAF. ”Am consumat extrem de multă energie. Inspectorii s-au declarat mulțumiți”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel