Proiect-pilot, demarat la Bruxelles. Bode: Avem şansa de a valorifica experienţa noastră în gestionarea migraţiei
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Proiect-pilot, demarat la Bruxelles. Bode - Avem şansa de a valorifica experienţa noastră în gestionarea migraţiei
Proiect-pilot, demarat la Bruxelles. Bode - Avem şansa de a valorifica experienţa noastră în gestionarea migraţiei
România se alătură proiectului-pilot pentru acţiuni în domeniul azilului şi managementului frontierelor, a anunţat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Ministrul român a semnat, vineri, la Bruxelles, alături de comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, scrisoarea de intenţie privind lansarea unui proiect-pilot ce prevede concretizarea mai multor instrumente eficiente de acţiune în domeniul azilului, returnărilor, managementului frontierelor şi cooperării internaţionale, pornind de la bunele practici româneşti existente deja în aceste domenii.

Migrația este o provocare europeană care necesită soluții cuprinzătoare și coordonate. Managementul eficient al frontierelor, cooperarea internațională, procedurile rapide de azil și returnare sunt esențiale pentru gestionarea acestei provocări în toate aspectele sale.

Mă aflu la Bruxelles, unde alături de comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, tocmai ce am semnat astăzi scrisoarea de intenție privind lansarea unui proiect-pilot ce prevede concretizarea mai multor instrumente eficiente de acțiune în domeniul azilului, returnărilor, managementului frontierelor și cooperării internaționale, pornind de la bunele practici românești existente deja în aceste domenii.

Proiectul-pilot va beneficia de sprijinul operațional, tehnic și financiar al Comisiei Europene și al agențiilor UE din domeniul afacerilor interne, precum Agenția Uniunii Europene pentru Azil (EUAA), EUROPOL și FRONTEX. România se alătură acestui proiect-pilot pentru a da un semnal clar privind angajamentul profund pentru gestionarea provocărilor generate de migrație și pentru a arăta încă o dată că acționăm întotdeauna în spiritul solidarității și responsabilității europene.

Pasul important făcut astăzi este un rezultat al contribuției concrete venite din partea României pentru gestionarea durabilă a provocărilor generate de migrație la nivel european.Vom acționa atât pentru a consolida capacitatea autorităților române de a face faţă provocările generate de migrație, dar şi pentru a arăta că acest proiect-pilot poate fi o sursă de inspirație valoroasă și pentru alți parteneri europeni.

Astfel, avem șansa de a valorifica constructiv experiența noastră în gestionarea migrației la nivelul întregii UE, deoarece România, din poziția geografică strategică în care se află joacă un rol cheie în securizarea frontierelor externe ale UE și contribuie efectiv la asigurarea unui nivel ridicat de securitate pentru întreaga UE", a scris Bode pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel