Data publicării:

Proiect pentru sporirea natalității, prin majorarea indemnizației de creșterea copilului. Cât s-ar primi pentru al doilea sau al treilea copil

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Politica
WhatsApp
FOTO: Freepik @senivpetro
FOTO: Freepik @senivpetro
Mai mulți parlamentari liberali au depus o propunere legislativă pentru majorarea indemnizației de creșterea copilului pentru familiile cu mai mulți copii. 

Citește și: Se schimbă modul de acordare a alocațiilor. Proiectul de lege a primit votul senatorilor

România se confruntă cu o continuă scădere a natalității, cifrele Institutului Național de Statistică, publicate în august, arată că în luna iunie 2024 s-a înregistrat nașterea a 10.707 copii, în scădere cu 798 (-6,9%) față de luna mai 2024. În acest context, în care populația este tot mai îmbătrânită, oamenii politici caută soluții menite să vină în sprijinul familiilor și să ajute la creșterea natalității, dar și la determinarea părinților de a face mai mult de un copil.

Mai mulți parlamentari PNL au depus o propunere legislativă care prevede majorarea indemnizației lunare pentru creșterea copilului cu 25% pentru al doilea copil și cu 35% începând cu al treilea.

În acest sens, proiectul menționat modifică articolul 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

”Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.

Cuantumul indemnizației lunare este, pentru primul copil, de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. Pentru al doilea copil, cuantumul indemnizației lunare se majorează cu 25%, iar pentru al treilea copil și următorii, cuantumul indemnizației lunare se majorează cu 35%”, prevede actul normativ, citat de Agerpres.

Se va actualiza și cuantumul indemnizației, cu 500 de lei

Proiectul stipulează o actualizare a cuantumul maxim al indemnizației la 9.000 lei, față de 8.500 lei în prezent.

”Cuantumul minim al indemnizației lunare prevăzute de prezenta lege nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 9.000 lei”, se prevede în actul normativ.

Legea ar urma să intre în vigoare începând cu anul următor publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

În expunerea de motive a proiectului se arată că datele provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor runda 2021 (RPL2021), prezentate la finele anului 2022, relevă o deteriorare a tendințelor demografice din România.

”Procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit, comparativ cu 10 ani în urmă, remarcându-se creșterea ponderii populației vârstnice (de 65 ani și peste). De asemenea, față de populația rezidentă înregistrată la recensământul precedent (RPL2011), România a pierdut 1,1 milioane locuitori (1067,8 mii persoane)”, se menționează în document. Actul normativ urmărește să încurajeze rata natalității și stimulează familiile tinere să aibă mai mult de un copil.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar Camera Deputaților este for decizional. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel