Data publicării:

Proiect: Pentru funcția de notar se elimină condiția cetățeniei române

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
notar
notar

Guvernul României a aprobat, în ședința de miercuri, propunerea Ministerului Justiției (MJ) privind modificarea și completarea Legii 36/1995 a notarilor publici şi a activităţii notariale, informează comunicatul postat pe site-ul MJ.

Conform celor speculate în proiect, condiția cetățeniei române pentru accesul la funcția de notar urmează a fi eliminată, ”putând accede în profesia de notar public persoanele care au cetăţenie română sau cetăţenia unui alt stat membru al Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European sau al Confederaţiei Elveţiene. Modificarea legislativă operată este necesară pentru a se pune legislaţia naţională în acord cu decizii ale Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”.

”În acelaşi timp, prin acest proiect de act normativ se urmăreşte şi consolidarea integrităţii profesiei prin modificarea dispoziţiilor referitoare la incompatibilităţile stabilite pentru notarii publici şi lărgirea sferei răspunderii disciplinare prin introducerea de noi abateri disciplinare referitoare la exerciţiul funcţiei de notar public. Proiectul introduce, totodată, un caz de încetare a funcţiei de notar public – pierderea bunei reputaţii – şi instituie procedura de urmat în astfel de cazuri”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, potrivit prevederilor din noua lege, ”a fost consolidată instituţia răspunderii disciplinare în cadrul profesiei, fiind întărit rolul Ministerului Justiţiei, în cazul în care titularul acţiunii disciplinare este ministrul Justiţiei cercetarea disciplinară urmând a se efectua prin inspectori de specialitate din cadrul ministerului. Numărul mandatelor notarilor publici aleşi în organele reprezentative ale profesiei a fost limitat, stabilindu-se un mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit o singură dată pentru aceeaşi durată de 4 ani. În plus, a fost limitată durata de exerciţiu a profesiei la vârsta de 70 de ani, cu posibilitatea prelungirii exclusiv în condiţiile legii”.

”Alte modificări operate vizează îmbunătăţirea reglementării competenţei materiale şi teritoriale; îmbunătăţirea organizării şi funcţionării organelor reprezentative ale profesiei prin instituirea de noi atribuţii în sarcina acestora, care să ducă la o mai bună gestionare a profesiei; îmbunătăţirea activităţii notarilor publici prin înlăturarea unor disfuncţionalităţi constatate la nivelul gestionării activităţii acestora”, se arată în finalul comunicatului.

Această acțiune a Ministerului de Justiție urmărește aducerea notarului mai aproape de cetățean și asigurarea siguranței raporturilor juridice civile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel