Data actualizării:
Data publicării:

LEGI JUSTIȚIE, Toader: Care sunt cele mai importante SCHIMBĂRI

Autor: Irina Constantin | Categorie: Politica
WhatsApp

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a explicat principalele modificări care se vor face în justiție. 

Iată care sunt schimbările anunțate de ministru: 

- majorarea vechimii necesare pentru promovare. ”Propunem majorarea vechimii necesare pentru promovare la 7 ani de activitate efectivă în funcția de judecător pentru a promova. Aceeași propunere se aplică și-n privinț procurorilor, să aibă 7 ani de vechime efectivă în funcția de procuror pentru a promova, respectiv opt ani în funcția de procuror pentru a promova în funcția de procuror la DIICOT și la DNA, 10 ani de vechime efectivă pentru a promova la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, 15 ani pentru a promova la PÎCCJ, 18 ani pentru a promova judecător la ÎCCJ și cerința de a fi fost judecător cel puțin 3 ani la Curtea de Apel”. 

- ”Judecătorii pot participa la concurs pentru a dobândi un grad superior, dar dacă rămân la judecătorie sau parchetul de pe lângă tribunal, vor fi plătiți pentru activitate, nu pentru gradul pe care-l au în sertar. Nu este în regulă ca un judecator să fie la judecătorie, să dea concurs pentru Curtea de Apel, să rămâna la judecătorie și să ia salariu pentru Curtea de Apel. În țara sunt locuri libere la Curtea de Apel, sunt judecători cu drag de Curte de Apel care lucrează la judecătorie și nu vor să meargă la Curtea de Apel din considerentele dânșilor. Își pot lua gradul profesional, când va fi postul liber vor da concurs pentru ocuparea postului, nu pentru luarea gradului.”

- Funcțiile de conducere să aibă mandat pe patru ani, în loc de trei. 

- Menținem posibilitatea ca un procuror să treacă judecător, dar numai la nivel de judecătorie, cu avizul CSM. Propunerea noastră este ca să fie respectată specializarea pe care o au magistrații de-a lungul carierei. 

- CSM, competențe decizionale. ”Secția pentru judecători să decidă în privința carierei profesionale a procurorilor, secția pentru judecători să decidă în privința judecătorilor, CSM rămânând să desfășoare activitățile pentru independență și bună funcționare.”

- ”Se consideră că este necesar un al doilea vicepreședinte la ÎCCJ”

- Procedurile de numire la ÎCCJ: ”se păstrează în sensul în care președintele ÎCCJ este numit de președintele României, se modifică în sensul în care propunerea nu va mai fi făcută de plenul CSM, ci de secția pentru judecători”. 

- Procedura de numire la PÎCCJ: decizia va aparține CSM-ului, la propunerea MJ, procurorii trebuie să aibă 10 ani vechime în funcția de procurori. 

- Eliminarea posibilității de menținere în funcția a magistraților condamnați pentru vătămare corporală din culpă. În prezent, decizia aparține CSM. Eu cred că aici nu e chestiune de apreciere, ci de constarare a unui fapt obiectiv incompatibil cu statutul de magistrat. În prezent, pragul este foarte sus, la 90 de zile de îngrijire după vătămare din culpă. Legea este egală pentru toți, această prevedere legală nu se justifică. 

Revenim cu amănunte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel