Proiect de lege pentru taxarea flatulenței vacilor
Un proiect de lege pentru taxarea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de animalele de crescătorie, în cadrul unei propuneri controversate ce vizează sprijinirea luptei împotriva schimbărilor climatice a fost prezentat marți pe masa Guvernului din Noua Zeelandă.
Prim-ministrul neozeelandez, Jacinda Ardern, a declarat că noua taxă va fi prima de acest tip din lume. Gazele intestinale evacuate pe cale naturală de cele 6,2 milioane de vaci din Noua Zeelandă reprezintă una dintre cele mai mari probleme de mediu ale ţării, relatează Agerpres.
Proiectul prevede ca agricultorii să plătească pentru emisiile de gaze ale animalelor lor, precum metanul din flatulenţele şi eructaţiile vacilor şi protoxidul de azot din urina animalelor de fermă.
Jacinda Ardern a spus în faţa agricultorilor că aceştia ar trebui să poată să îşi recupereze banii, crescând preţurile pentru produsele lor care respectă clima.
Ea a declarat că această "propunere realistă" ar reduce emisiile agricole şi ar face în acelaşi timp ca produsele acestui sector să devină mai respectuoase faţă de mediul înconjurător, consolidând astfel "marca de export" a Noii Zeelande.
Guvernul de la Wellington speră să se ajungă la semnarea proiectului său până anul viitor, iar noua taxă ar putea fi introdusă în următorii trei ani.
În contextul alegerilor programate peste 15 luni în Noua Zeelandă, acest proiect ar putea să o coste însă pe Jacinda Ardern mai multe voturi din regiunile rurale, întrucât agricultorii neozeelandezi au condamnat foarte repede noul proiect.
Andrew Hoggard, preşedintele asociaţiei de lobby Federated Farmers, a declarat că un astfel de proiect "ar eviscera micile localităţi din Noua Zeelandă".
Viitoarea taxă ar putea, potrivit lui Andrew Hoggard, să îi incite pe agricultori să planteze copaci pe câmpurile utilizate în prezent pentru creşterea animalelor.
Organizaţia Beef + Lamb New Zealand, care reprezintă interesele crescătorilor de vite şi de ovine din ţară, consideră la rândul său că acest proiect nu ţine cont de măsurile rurale care sunt deja implementate pentru a lupta împotriva gazelor cu efect de seră.
"Agricultorii neozeelandezi deţin peste 1,4 milioane de hectare de păduri primare pe terenurile lor, care absorb carbonul", a subliniat preşedintele organizaţiei, Andrew Morrison.
Citește și:
Elvețienii votează duminică cu privire la eradicarea creşterii animalelor în regim industrial
Organizaţiile pentru apărarea animalelor, care sunt la originea iniţiativei, vor ca demnitatea animalelor din crescătorii, precum vite, păsări sau porci, să fie înscrisă în Constituţie.
Practic, această propunere, care a primit mai mult decât cele 100.000 de semnături necesare pentru a organiza un referendum în conformitate cu faimosul sistem de democraţie directă din Elveţia, ar eradica creşterea animalelor în regim industrial.
"Creşterea intensivă este un sistem de producţie care neglijează nevoile fundamentale ale animalelor", acuză organizaţia pentru protecţia animalelor Sentience, care este la originea iniţiativei. Organizaţia menţionează "suferinţele la care sunt supuse animalele în fermele industriale" precum şi studiile ştiinţifice conform cărora "creşterea animalelor în regim industrial este dezastruoasă pentru mediu şi dăunătoare sănătăţii umane".
Va fi redus în mod considerabil numărul maxim de animale din ţarcuri...
Dacă va fi acceptată, iniţiativa, susţinută de partidele de stânga, Greenpeace şi alte organizaţii de mediu, va impune cerinţe minime mai stricte în materie de găzduire a animalelor, îngrijire, acces la exterior şi practici de sacrificare. De asemenea, va fi redus în mod considerabil numărul maxim de animale din ţarcuri.
Guvernul şi Parlamentul se opun însă iniţiativei, insistând asupra faptului că Elveţia are deja legii stricte privind bunăstarea animalelor. Iniţiativa "merge mult prea departe", a spus ministrul Sănătăţii, Alain Berset, în luna iunie, afirmând că de peste un sfert de secol Guvernul promovează "creşterea respectuoasă a animalelor".
În conformitate cu legislaţia în vigoare, fermele din Elveţia nu pot creşte mai mult de 1.500 de porci, 27.000 de găini ouătoare sau 300 de viţei, ceea ce exclude practic marile ferme industriale existente în alte ţări.â
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News