Proiect de lege: Castrare chimică în schimbul reducerii pedepsei cu închisoarea
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la RF. Studio/Pexels
Fotografie de la RF. Studio/Pexels
Infractorii vor fi monitorizați timp de 10 ani și li se va cere să poarte brățări electronice de monitorizare, conform proiectului de lege care necesită încă un vot și aprobarea regală înainte de a fi adoptat.

Thailanda ar putea introduce în curând castrarea chimică în schimbul reducerii pedepsei cu închisoarea infractorii sexuali. Proiectul de lege, adoptat de Camera Inferioară în martie, a fost aprobat de 145 de senatori, cu doar două abțineri. Pentru a intra în vigoare proiectul mai necesită încă un vot în Cameră, apoi aprobarea regală.

Din cei 16.413 de infractori sexuali condamnați eliberați din închisorile thailandeze între 2013 și 2020, 4.848 au recidivat, potrivit cifrelor departamentului de corecție.

Conform proiectului de lege, anumitor infractori sexuali considerați expuși riscului de recidivă li se poate oferi opțiunea de a primi injecții care le reduc nivelul de testosteron, în schimbul unei perioade mai scurte de închisoare, cu condiția să aibă aprobarea a doi medici.

Infractorii ar urma să fie monitorizați timp de 10 ani și li se va cere să poarte brățări electronice de monitorizare, potrivit proiectului de lege.

Dacă va fi aprobată, Thailanda s-ar alătura unui grup mic de țări care utilizează castrarea chimică, printre care Polonia, Coreea de Sud, Rusia și Estonia, plus unele state din SUA.

”Vreau ca această lege să treacă repede”, a spus ministrul Justiției, Somsak Thepsuthin. ”Nu vreau să văd din nou știri despre lucruri rele care se întâmplă femeilor”, a spus el.

Jaded Chouwilai, directorul Fundației Women and Men Progressive Movement, o organizație non-guvernamentală care abordează, printre alte domenii, violența sexuală, a declarat că utilizarea castrării chimice nu va combate criminalitatea sexuală.

”Condamnații ar trebui reabilitați schimbându-și mentalitatea în timp ce sunt în închisoare”, a spus el. ”A folosi pedepse precum executarea sau castrarea injectată întărește ideea că infractorul nu mai poate fi reabilitat”, a concluzionat Jaded Chouwilai, potrivit Sky News.

Ce este castrarea chimică?

Castrarea chimică sau pe cale medicamentoasă are loc prin administrarea de compuși chimici sau de hormoni. Astfel, în cazul castrării chimice, producerea testosteronului este oprită de injectarea unor hormoni sintetici.

În cele mai multe dintre cazuri, castrarea chimică se administrează violatorilor sau pedofililor, cu sau fără acordul acestora. Medicamentele pot fi injectate zilnic, săptămânal și lunar pentru restul vieții, iar schimbările în organismul celui care este castrat sunt evidente.

În primul rând, unui bărbat castrat îi scade apetitul sexual și castrarea provoacă, de cele mai multe ori, impotență. Din cauza fluctuației de hormoni, un castrat chimic poate acuza stări de oboseală și poate lua în greutate chiar și 30-40 de kilograme, potrivit shtiu.ro.

Tratamentul de castrare chimică are loc în secții specializate, în condiții de securitate, în regim spitalizat sau ambulatoriu.

Vezi și: 

Viorica Dăncilă: castrare chimică sau închisoare pe viaţă pentru violatori şi pedofili

Premierul Viorica Dăncilă a propus măsuri dure pentru infractori, ca urmare a cazului de la Caracal, unde o fată de 15 ani ar fi fost ucisă de un mecanic auto care ar fi luat-o la autostop. 

"Deși am rugat clasa politică să nu încerce să confiște această tragedie și să o transforme în subiect de atac, acest apel la respect, maturitate și compasiune nu a fost onorat.

Stimați oameni politici, vorbim de analiza oportunității unui referendum pentru implementarea unor pedepse drastice pentru criminali, violatori și pedofili, precum închisoarea pe viață sau castrarea chimică. Aceste măsuri au nevoie de o validare populară înainte de a fi aplicate. Nu vedeți necesară o consultare publică pentru introducerea unor astfel de măsuri? Nu vi se pare normal să fie adoptate doar cu acordul cetățenilor români?

Pe lângă referendum, vom acționa și în Parlament pentru modificări care vor viza corectarea deficiențelor legislative pe care grupul de lucru interinstituțional le va identifica.

Am spus de nenumărate ori că vreau consens și dialog cu românii, fie că unora sau altora nu le convine acest lucru. Vă rog pe toți cei abilitați, indiferent de culoarea sau apartenența dumneavoastră politică, să ne concentrăm pe măsuri reale. Vreau să vă reamintesc că responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat o poartă întreaga clasă politică și este strict datoria noastră să găsim soluții", a scris Viorica Dăncilă pe pagina sa de Facebook.  Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel