Data publicării:

Proiect: Bani de chirie pentru studenții care nu prind loc în cămin

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Ministrul Educației a anunțat un nou proiect prin care studenții care aleg altă formă de cazare decât căminele instituțiilor de învățământ să primească bani de chirie.

Ministrul Educației a supus dezbaterii publice metodologia pentru acordarea subvențiilor destinate cazării și mesei studenților, precum și subvenția de cazare pentru cei care optează pentru alternative la căminele instituțiilor de învățământ superior de stat, informează Edupedu.

Așadar, studenții care doresc să primească subvenția pentru chirie trebuie să informeze în scris, la începutul anului universitar, instituția de învățământ la care sunt înmatriculați și să atașeze o copie a contractului de închiriere, împreună cu dovada de înregistrare de la Direcția de Taxe și Impozite Locale.

Actualizări în proiectul de metodologie

Subvențiile pentru plata chiriei nu mai sunt restricționate doar la căminele universităților de stat. Acestea pot fi acordate și studenților care optează pentru alte forme de cazare, cu condiția să depună documentele necesare la instituția de învățământ.

Subvenții pentru categorii speciale de studenți – sunt eligibili pentru subvenții suplimentare studenții cu dizabilități, cei din familii monoparentale, orfanii, copiii personalului didactic sau studenții proveniți din centrele de plsamanet, beneficiind de indici de cost mai mari.

Subvenții pentru masa în cantine – instituțiile de învățământ superior de stat pot oferi mese subvenționate studenților în cantinele proprii, care vor fi asigurate din bugetul de stat.

Utilizarea fondurilor necheltuite – fondurile neutilizate la finalul anului pentru subvențiile anterior menționate vor putea fi reportate pentru anul următor.

Locuri în cămine și masă contra cost pentru studenții de la taxă – pot beneficia de facilitățile de cazare și masă contra cost și de subvenții acordate exclusiv din veniturile proprii ale instituțiilor de învățământ superior sau din fonduri alocate cu această destinație de operatori economici, ONG-uri sau autoritățile publice locale.

Bani pentru studenții de la buget

Iată care sunt categoriile pentru calcularea subvenției pentru cazare și masă studenți, pe locurile de la buget:

a) Studenți români, UE și SEE, forma de învățământ cu frecvență, pe locuri finanțate de la bugetul de stat, ciclurile licență, master și doctorat;

b) Studenți români, forma de învățământ cu frecvență, copiii personalului didactic în activitate sau a personalului didactic care s-a pensionat din sistemul de învățământ, pe locuri finanțate de la bugetul de stat, ciclurile licență, master și doctorat;

c) Studenți români, forma de învățământ cu frecvență, copiii cu unul sau ambii părinți decedați, precum și copiii din familii monoparentale, pe locuri finanțate de la bugetul de stat, ciclurile licență, master și doctorat;

d) Studenți români, forma de învățământ cu frecvență, copiii care provin din centrele de plasament, pe locuri finanțate de la bugetul de stat, ciclurile licență, master și doctorat;

e) Studenții străini, forma de învățământ cu frecvență, bursieri ai statului român, fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă (B) și fără plata taxelor de școlarizare, dar fără bursă (CPNV), pe locuri finanțate de la bugetul de stat, ciclurile licență, master și doctorat;

f) Studenți cu dizabilități.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel