Proiect ambițios: Grădină urbană cu amfiteatru, cramă și viță-de-vie
Data publicării:
Autor: ana
WhatsApp

Amfiteatru, cascadă, cramă, plantații de viță-de-vie, zeci de plante, unele chiar exotice, alei pietonale șerpuite. Așa se prezintă grădina vie, un proiect îndrăzneț care urmează a fi realizat în România, cu fonduri europene.

După cum au anunțat reprezentanții Primăriei municipiului Oradea, proiectul de amenajare a Dealului Ciuperca a intrat în linie dreaptă, având în vedere că la începutul lunii septembrie va fi desemnată firma care va realiza proiectul tehnic al lucrării, urmând ca în iarnă să se poată organiza licitația pentru lucrări.

Potrivit ebihoreanul.ro, dealul la poalele căruia se întinde Oradea, cunoscut sub numele de Ciuperca, se va transforma într-o adevărată grădină publică, întrucât proiectul transfrontalier "Dezvoltarea unor habitate naturale din specii de arbori protejaţi şi floră spontană pe Dealul Ciuperca din Oradea şi în zona Korosszegapati din judeţul Hajdu-Bihar" primeşte de la Uniunea Europeană 2 milioane de euro, din care 1,7 milioane revin Oradei.

Astfel, pe Dealul Ciuperca, celebru pentru panorama pe care o oferă asupra oraşului, se va mări suprafața de promenadă, 9.000 de metri pătraţi vor fi plantați cu viţă-de-vie din soiurile Bacator alb, Riesling italian, Chasselas şi Muscat de Hamburg, iar un punct de informare turistic-viticol este vizat și el în proiect.

În plus, de la jumătatea dealului va coborî o cascadă în trepte, străbătută în două locuri de podeţe de lemn şi având la bază un bazin cu nuferi albi. Un spectacolul cromatic permanent va fi oferit de flori special alese, iar cei dornici de plimbare vor putea străbate aleile pietonale şerpuite, care se vor amenaja pe dealul cunoscut și sub numele de Kalvaria. Pentru odihnă, vor fi amenajate foişoare, iar cei interesați de botanică pot primi sau oferi lecții de specialitate în viitorul amfiteatru în aer liber, ce va avea o capacitate de 240 de locuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel