Data actualizării:
Data publicării:

Progrese remarcabile în tratarea hepatitei C și D. Prof. Dr. Dan Gheonea: Comunitatea academică e informată în permanență de ceea ce este nou în sfera medicală

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Ficatul nostru îndeplineşte în tăcere peste 500 de funcţii vitale în fiecare zi pentru a ne menţine în viaţă. Dar infecţia cu hepatită virală este şi ea tăcută. Simptomele apar doar când boala este avansată. Deşi există multe tipuri diferite de virusuri ale hepatitei (de la A la E), hepatitele B şi C sunt cele mai îngrijorătoare şi provoacă aproape 8.000 de infecţii noi în fiecare zi, care sunt în mare parte nedepistate.

Prof. Dr. Dan Gheonea a participat la o sesiune de interviuri pentru DC News, DC News TV și DC Medical, unde a vorbit despre progresele înregistrate în medicină în tratarea hepatitei C și Delta.

„Cum apreciați impactul hepatitei Delta în regiunea Olteniei?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Până în acest moment, din păcate, când ne uitam în ochii pacienților cu hepatita Delta eram puși în situația în care să le spunem că nu putem face nimic pentru ei. Acum avem tratamente inovatoare, ajungem în faza în care suntem în ceea ce înseamnă hepatita C. În România tratăm și vindecăm pacienții cu hepatita C în proporție de 99% și actual putem spune că suntem într-un management corect pentru pacienții cu hepatită Delta. Este cea mai agresivă formă de hepatită pe care o poate avea un pacient“, a precizat medicul.

CITEȘTE ȘI        -      EXCLUSIV  Dubla infecție cu virusurile hepatice B și Delta, prognostic grav. Prof. Dr. Roxana Șirli: Evoluția spre ciroză hepatică este rapidă

„Va putea fi controlată această boală“, a punctat Val Vâlcu.

„Da, va putea fi controlată și, la fel ca în cazul hepatitei C, va trebui să facem programe de screening. Fie că vorbim de nivel centralizat sau descentralizat, trebuie să căutăm pacienții infectați pentru a-i și trata. Foarte mulți pacienți nu știu că au aceste infecții. Sunt foarte mulți pacienți care în fază actuală nu știu că au aceste infecții. Sunt pacienți care transmit mai departe infecția și vor ajunge la noi cu o boală hepatică gravă, ciroză hepatică gravă sau cancer de ficat“, a precizat medicul Dan Gheonea.

CITEȘTE ȘI        -        EXCLUSIV  Drama românilor cu hepatită. Marinela Debu arată de ce trebuie să-i anunți pe oamenii cu care ai locuit că ai această boală, deși nu mai stați împreună de câțiva ani / video

„Dezvoltarea de noi medicamente dă rezultate spectaculoase. Putem vorbi de revoluții în terapia antivirală. În momentul de față, sunt pregătiți medicii, asimilează ei toate aceste noutăți?“, a întrebat Val Vâlcu, adăugând că se dublează cunoașterea la fiecare 10 ani în medicină.

„Da! De aceea sunt și foarte multe întâlniri. Nu cred că trece lună în care să nu avem tot felul de întâlniri pe diverse subiecte. Poate pare că toată ziua ne întâlnim pe ceva, dar aceste întâlniri sunt foarte utile pentru a ști ce este nou și toată comunitatea academică să fie informată de ceea ce este nou în sfera medicală“, a precizat Prof. Dr. Dan Gheonea.

CITEȘTE ȘI        -      EXCLUSIV  Vaccinarea a contribuit la explozia demografică a României. Prof. Dr. Marcel Tanțău atrage atenția asupra riscurilor populismului agresiv împotriva vaccinării

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel