Programul Visa Waiver, mai aproape de România. Odobescu și ambasadoarea SUA, discuție despre progresele țării noastre
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: MAE
Foto: MAE
Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a avut o întrevedere cu ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Ann Kavalec.

Această discuție a avut ca subiect prioritățile în cooperarea bilaterală, în contextul actual marcat de continuarea agresiunii ruse în Ucraina și de urmările atacului Hamas din 7 octombrie 2023.

Ministrul de externe român a exprimat satisfacție pentru progresele în consolidarea posturii de apărare și descurajare în zona Mării Negre, cu sprijinul SUA și NATO, precum și necesitatea continuării eforturilor în lumina menținerii riscurilor de securitate. Aceste riscuri au fost amplificate de atacurile cu drone ale Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. El a subliniat, de asemenea, importanța continuării sprijinului acordat Ucrainei în multiplele sale dimensiuni, conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

În ceea ce privește situația din Orientul Mijlociu, Luminița Odobescu a evidențiat importanța menținerii unei strânse cooperări cu SUA și partenerii regionali pentru a asigura eliberarea tuturor ostaticilor și evacuarea cetățenilor români din Fâșia Gaza. Ea a reamintit poziția principială a României referitoare la criza actuală, inclusiv necesitatea identificării modalităților de protejare a civililor din enclavă și asigurarea unui flux continuu de ajutoare umanitare.

Ambele părți au salutat intensificarea eforturilor pentru îndeplinirea condițiilor necesare pentru includerea României în Programul Visa Waiver.

Vă reamintim că ambasadorul României în SUA, Dan-Andrei Muraru, a anunțat că mai sunt doar 2 ani până când cetățenii români vor putea intra pe teritoriul american fără vize. 

Dan-Andrei a spus, la Digi 24, faptul că anunțul oficial de admitere a României în programul Visa Waiver ar urma să apară în ianuarie 2024. Mai mult, din decembrie 2025 românii vor putea călători în SUA fără viză.

'Mai sunt doar doi ani până când țara noastră va accede cu siguranță în Programul Visa Waiver. Sigur că mai avem un parcurs lung, dar așa cum arată acum lucrurile, avem încredere că se va întâmpla. Anunțul de admitere în program va veni în ianuarie, anul viitor. Apoi, de la 1 decembrie 2025, românii vor putea călători în SUA fără vize', a declarat Muraru, conform sursei citate.

Programul Visa Waiver (VWP) le oferă cetăţenilor din ţările incluse în program să călătorească în SUA fără viză pe o perioadă de până la 90 de zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel