Urmărește emisiunea live
Programul Rabla Feroviar. Ce schimbări aduce în România
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Pe lângă rabla pentru autoturisme, rabla pentru electrocasnice, sau rabla pentru becuri, ar putea apărea un program cu totul și cu totul inedit. Acesta va viza trenurile din România. Proiectul inedit ar putea aduce schimbări istorice pentru România.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară are în plan să lanseze un program „Rabla feroviar”.  AFR lucrează la o strategie de achiziţii şi închirieri pe termen lung, care presupune un program „Rabla feroviar” şi constituirea unei companii de leasing feroviar românească, a declarat preşedintele ARF, Ştefan Roşeanu, citat de Agerpres.

România va avea programul Rabla Feroviar

“Sper ca până la sfârşitul anului să avem o formă avansată a unei strategii de achiziţii şi închirieri pe termen lung. (…) De anul trecut, legislaţia în domeniul feroviar chiar ne cere obligatoriu să existe o astfel de strategie corelată cu strategia de dezvoltare a serviciilor feroviare. (…)

Astfel, am demarat anul acesta încă două măsuri care, e adevărat, îşi vor arăta efectele probabil cel mai devreme în 2-3 ani, una dintre ele în corelare cu un proiect internaţional unde este parte România – Iniţiativa celor trei mări- am reuşit să punem pe lista de investiţii constituirea unei companii româneşti de leasing feroviar, care să cumpere trenuri şi de călători, care să fie pusă la dispoziţia operatorilor sub formă de închiriere, ceea ce, practic, va completa resursele financiare pe care le are statul la dispoziţie.

De asemenea, în discuţiile pe care le-am avut cu Agenţia Fondului de Mediu, avem un acord preliminar pentru asigurarea unei finanţări să pregătim un ‘Rabla feroviar’. Deci, practic, să înlocuim o parte din locomotive, vagoane cu trenuri noi”, a spus Roşeanu. Liderul ARF a precizat că pentru programul “Rabla feroviar” va fi luată în calcul o schemă prin care statul român, prin Fondul pentru Mediu, să sprijine cu un procent cât mai mare achiziţia de trenuri de generaţie nouă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel