Programul Lâna 2023: Mai mulți bani pentru ciobanii români. Subvenția pentru lâna de oaie se dublează
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 14 dec 2022, 16:27
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
În 2023 Programul Lâna are alocat un buget mult mai mare, iar subvențiile se dublează. 

Bugetul de stat pentru anul 2023 are în vedere relansarea unui program dedicat sectorului de creștere a ovinelor. Crescătorii de oi vor putea accesa din nou o schemă de ajutor de minimis pentru valorificarea lânii. Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Sorin Moise, a vorbit în Parlament despre finanțările pe care le are în vedere Guvernul pentru sprijinirea producătorilor agricoli în 2023. „Am susținut ieri (luni, 12 decembrie – n.r.) în cadrul dezbaterilor parlamentare proiectul Legii bugetului de stat 2023 pentru MADR.  Acesta prevede credite de angajament în sumă totală de 28,49 miliarde lei și credite bugetare în valoare de 25,37 miliarde lei. Avem o creștere de aproximativ 8.24 %, respectiv 7,19% față de prevederea bugetara a anului 2022 și de 15,3 %, față de execuția bugetară a anului 2021. Bugetul de anul viitor reprezintă, în valoare absolută, aproximativ 2% din PIB-ul estimat al anului 2023”, a declarat Sorin Moise, potrivit agrointel.ro.

Ciobanii vor primi 2 lei pentru kilogramul de lână

Oficialul din cadrul MADR a arătat că bugetul alocat Ministerului Agriculturii pentru anul 2023 va permite reluarea sprijinului plătit crescătorilor de ovine care valofirică lâna animalelor. „Avem prevăzută reluarea programului de colectare a lânii cu o intensitate a sprijinului financiar de 2 lei pe kilogramul de lână, pentru o cantitate estimată de aproximativ 18 milioane de tone de lână”, a anunțat Sorin Moise.

Subvenția pentru lână va avea un cuantum dublu față de programul anterior. Dacă înainte crescătorii de ovine primeau o plată de 1 leu pentru un kilogram de lână vândut, acum suma va fi de 2 lei pe kilogram. Este de așteptat ca Ministerul Agriculturii să pună în dezbatere un proiect de act normativ pentru implementarea ajutorului de minimis pentru lână în 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?